NOS Nieuws

Burgemeester New York roept op tot kalmte

De Blasio roept op tot kalmte

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio roept op tot kalmte na de moord op twee politieagenten afgelopen zaterdag. De Blasio vraagt iedereen om tot na de uitvaart van de agenten niet te demonstreren.

De Blasio ligt zwaar onder vuur. Volgens de vakbonden doet de burgemeester te weinig om het politiekorps te steunen in de verhitte discussie over politiegeweld tegen minderheden. Politievakbonden en ook veel New Yorkers beschuldigen hem van het creëren van een klimaat van wantrouwen.

Het vertrouwen tussen De Blasio en de New Yorkse politie is tot een dieptepunt gezakt na de dubbele moord op de agenten Wenjian Liu en Rafael Ramos.

Die was bedoeld als vergelding voor het politiegeweld tegen de zwarte, ongewapende New Yorker Eric Garner en de zwarte tiener Michael Brown uit Ferguson.

Strijdbijl

Agenten hebben het gehad met De Blasio. Vorige week ging er binnen de politievakbonden een petitie rond om de burgemeester te weren van uitvaarten van agenten.

Volgens politiechef William Bratton hebben de vijf vakbonden toegezegd de strijdbijl in ieder geval te begraven tot na de uitvaart van de agenten Liu en Ramos.

De burgemeester verzekert de vakbonden en New Yorkers dat er te zijner tijd uitgebreid over de kwestie zal worden gepraat.

Verenigen

De Blasio en politiechef Bratton zijn bij de families van de omgebrachte agenten geweest. De Blasio zei daarover dat New Yorkers stil moeten staan bij wat hen verenigt.

De uitvaart van Ramos is zaterdag. Voor Liu wordt een plechtigheid gepland wanneer zijn familie uit China is gearriveerd. De Blasio heeft aangekondigd bij de uitvaarten van beide agenten aanwezig te zullen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl