NOS Nieuws

VN praat over mensenrechten in Noord-Korea

VN bespreekt mensenrechten Noord-Korea

In de VN-Veiligheidsraad is voor het eerst gesproken over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Nu het onderwerp eenmaal op de agenda van de raad staat, kan het vaker worden besproken. Hoewel er geen concrete besluiten werden genomen, noemden diverse westerse landen het daarom toch een historische gebeurtenis.

De zitting van de Veiligheidsraad kwam er niet zonder slag of stoot. China en Rusland wilden niet praten over de mensenrechten in Noord-Korea en probeerden dat met een stemming over de procedure te voorkomen. Dat is uitzonderlijk. De laatste keer dat er zo'n procedurele stemming was, was in 2006, toen over Birma.

Bij de stemming over de vraag of er kon worden gesproken over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea stemden elf landen voor, twee landen onthielden zich van stemming. China en Rusland stemden tegen, maar omdat er anders dan bij inhoudelijke besluiten geen vetorecht geldt, kon de zitting niet worden tegengehouden. Het overleg begon direct na de stemming.

Het leven in Noord-Korea is een regelrechte nachtmerrie.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Powers

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers haalde hard uit naar het bewind in Pyongyang. Ze noemde het leven daar een regelrechte nachtmerrie.

Ze wees erop dat er volgens een rapport van de Verenigde Naties tussen de 80.000 en 120.000 Noord-Koreanen in gevangenkampen zitten. De omstandigheden daar zijn abominabel. Er wordt volgens haar gemoord en verkracht en er komt hongersnood voor.

Powers zei te hopen dat de Veiligheidsraad Noord-Korea voordraagt voor een zaak bij het Internationale Strafhof. De kans daarop lijkt niet erg groot. Voor zo'n besluit geldt het vetorecht wel en China zal het hoogstwaarschijnlijk blokkeren.

Sony-hack

De ruzie met Noord-Korea over de hack bij Sony kwam ook nog aan de orde. Powers noemde het voorstel van Noord-Korea om daar samen met de VS onderzoek naar te doen absurd. "Dat is precies wat je kan verwachten van een land dat dreigt met genadeloze tegenmaatregelen tegen de VS vanwege een komische film. Een land dat geen scrupules kent en tienduizenden mensen opsluit in vreselijke strafkampen."

Noord-Korea maakte geen gebruik om van de mogelijkheid om in de Veiligheidsraad het woord te voeren en op de beschuldigingen te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl