Napoli-aanvoerder Marek Hamsik ontvangt de Super Cup

Napoli wint Italiaanse Super Cup

Napoli heeft voor de tweede keer de Italiaanse Super Cup veroverd. De bekerwinnaar won in Doha na strafschoppen van landskampioen Juventus, dat de trofee zes keer won. Na de reguliere speeltijd was de stand in het Jassim Bin Hamad-stadion 1-1 en na de verlenging 2-2.

Juve speelde voor de tiende keer om de Supercoppa Italiana en Napoli voor de derde keer. De Napolitanen veroverden de trofee in 1990 door met 5-1 te winnen van Juventus, dat in 2012 zijn revanche kreeg: de club uit Turijn won toen na verlenging met 4-2.

Tévez, Higuaín trefzeker

Carlos Tévez zette Juventus al snel op voorsprong. De Argentijn profiteerde van geschutter van Raúl Albiol en Kalidou Koulibaly en trof via doelman Rafael Cabral doel. Napoli moest het in de eerste helft hebben van counters, vooral via Marek Hamsik. Zo schoot de Slowaak tegen de paal.

Na rust werd Napoli sterker en kwamen er kansen. De paal voorkwam de 1-1 bij een lob van Gonzalo Higuaín, maar halverwege de tweede helft trof de Argentijn wel doel. Hij kopte fraai raak na een dito actie van Jonathan de Guzman op de linkervleugel.

Naarmate de tweede helft vorderde liet Juventus zich aanvallend weer wat meer gelden, waarna het in de verlenging duidelijk sterker was. In de eerste vijftien minuten extra tijd lieten Tévez, Paul Pogba, Llorente en Arturo Vidal hun kansen onbenut, maar kort na de wisseling van kant tekende Tévez na knap voorbereidend werk van Vidal met een bekeken schot voor de winnende treffer.

Gonzalo Higuain viert zijn goal tegen Juventus

Hoofdrol keepers

In de resterende minuten dacht Juventus het zich te kunnen permitteren achterover te leunen en dat brak de Oude Dame op. Higuáin kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten en dwong een penaltyserie af, die beide ploegen zwak begonnen: Tévez raakte de paal en de inzet van Jorginho werd gestopt.

Vervolgens schoten aan beide kanten vijf spelers feilloos raak, waarna de keepers een hoofdrol voor zich opeisten. Buffon (Juventus) stopte de inzetten van Dries Mertens en José Callejon, maar werd gepasseerd door Koulibaly. Collega Cabral keerde de penalty van Simone Padoin, zag Roberto Pereyra over schieten en stopte de beslissende strafschop van Giorgio Chiellini.