NOS Nieuws

'Hij had de beste rock- en soulstem van Groot-Brittannië'

  • EPA
    Joe Cocker trad tot voor kort nog op

"Een goede vent, een hele fijne vent die de wereld veel heeft gebracht. Ik zal hem missen", is de reactie van Paul McCartney op de dood van zanger Joe Cocker.

Ex-Beatle McCartney zegt dat hij Cocker eeuwig dankbaar is dat hij van With A Little Help From My Friends "het volkslied van de soul" heeft gemaakt.

"Hij is door de jaren heen een goede vriend geweest. Ik was verdrietig toen ik hoorde dat hij ziek was en ik ben nu heel verdrietig omdat hij is overleden."

Ook Beatles-drummer Ringo Starr treurt om Cockers dood. "Tot ziens en God zegene Joe Cocker, namens één van zijn vrienden. Vrede en liefde. R", schrijft hij op Twitter.

"Je was één van de beste rockzangers aller tijden", luidt de reactie van collega Bryan Adams op Twitter. "Rust zacht mijn goede vriend."

"Vooral zijn optreden op Woodstock heeft me geïnspireerd", vertelt muzikant Thé Lau. "Hij sloeg met de vertolking van With A Little Help From My Friends een brug tussen pop en rock. Dat was een openbaring voor mij. Een pionier was hij op dat gebied."

"Ik heb vaak op festivals met hem gestaan. Voor het laatst in 2007. Ik had hem graag eens gesproken, maar het kwam er nooit van. Hij werd omgeven door een cordon van managers en veiligheidsmensen. Je kwam er niet bij. Jammer."

Volgens Lau werd hij qua zang vaak vergeleken met Cocker. "Die ongeleide manier van zingen. Hij kwam uit een mijnwerkersstreek met zware industrie. Alsof dat in zijn stem terug te horen was."

Fantastisch concert

Pinkpop-directeur Jan Smeets reageert geschokt: "Ik ben geschrokken van de dood van Joe Cocker. Ik heb even stevig gevloekt. Een persoonlijkheid. Een performer. Groot geworden op Woodstock met het Beatles' nummer With a Little Help From My Friends.

Cocker stond meerdere malen op Pinkpop. "Hij was het openingsnummer in 1988. Een fantastisch concert. Ik heb later nog twee concerten met hem gedaan. Erg jammer dat hij er niet meer is."

Bescheiden

"Hij was gewoon uniek", zegt Cockers manager Barrie Marshall. "Het zal onmogelijk zijn om het gat dat hij in onze harten achterlaat, op te vullen."

Volgens Marshall had hij zonder twijfel de beste rock- en soulstem van Groot-Brittannië en is hij altijd zichzelf gebleven. "Hij was enorm getalenteerd, een echte ster. Maar een beetje een bescheiden man die van optreden hield. Mensen die hem ooit live hebben zien optreden, zullen hem nooit meer vergeten."

Edgar Berger, directeur van Sony Music Entertainment International, contracteerde Cocker destijds. Hij noemt hem één van de meest bescheiden mensen die hij ooit heeft ontmoet. "Zijn stem staat voor altijd in ons geheugen gegrift."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl