Elio Pena Martínez in het Museum van de Revolutie in Havana

'Amerika is onze vijand, natuurlijk'

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie, zij is deze week op Cuba.

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie, zij is deze week op Cuba.

Hij was nog maar 15 toen de rebellen de wapens opnamen tegen de Cubaanse dicatotor Batista. Elio Pena Martínez vertelt het met een schittering in zijn ogen. Zijn oom vocht vanaf het eerste uur mee; zijn moeder zat in het verzet. Die zorgde dat zijn jongere broer, die op straat kranten verkocht, ongezien geheime boodschappen van de rebellen kon rondbrengen. Zelf probeerde Elio vooral in leven te blijven in die eerste jaren van de revolutie.

"Het waren verschrikkelijke jaren. De geheime politie zat achter de jongeren aan. Als je gepakt werd, kon je zonder pardon worden doodgeschoten."

'Het waren vreselijke jaren'

Bebloede uniformen

Elio leidt ons rond in het Museum van de Revolutie in Havana. Hij moet zijn verhaal steeds onderbreken als een suppoost of gids hem hartelijk komt begroeten. Dertig jaar lang heeft hij in dit museum gewerkt en kreeg hij als enige gids op Cuba een medaille van eer. Hij vertelt het vol trots.

"Twee keer heb ik een strijder zijn leven gered. De eerste heb ik helpen verstoppen. De ander heb ik geholpen met vluchten, anders werd hij gedood."

Jaren geleden mocht hij Fidel Castro en zijn broer Raúl, de huidige president van Cuba, rondleiden. Langs de bebloede uniformen van de gevallen kameraden, de maquette met de belangrijke overwinning op een kazerne in Oost-Cuba en langs de brief die Fidel schreef na een bombardement door Amerikaanse jachtvliegtuigen.

Daarin voorspelde El Comandante dat hij na de overwinning op Batista de strijd zou aangaan met de Verenigde Staten. "Een strijd die veel groter zal zijn en langer zal duren. Die strijd wordt mijn ware bestemming."

De brief die Fidel schreef na een bombardement

Hakenkruis

Elio vertrouwt de recente toenadering tot Amerika niet zo. De vrijlating van de drie Cubaanse spionnen, hier steevast 'de helden' genoemd, vindt hij fantastisch nieuws. "Maar Amerika moet niet denken dat wij nu naar hun pijpen gaan dansen. Cuba is geen kolonie van de Verenigde Staten. Van niemand niet. En dat zullen we nooit worden."

Een verdieping lager staan drie oud-presidenten van de Verenigde Staten afgebeeld. De laatste, Bush jr., met een hakenkruis op zijn helm. Elio kan er nog steeds om lachen. "Natuurlijk is Amerika de vijand. Ze denken anders dan wij. Ik blijf een revolutionair, tot aan mijn dood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl