Jürgen Todenhöfer tijdens zijn verblijf met IS
NOS Nieuws

'IS nog veel gevaarlijker dan we denken'

Met toestemming van terreurbeweging IS heeft de Duitser Jürgen Todenhöfer tien dagen doorgebracht in IS-gebied. De 74-jarige publicist en oud-politicus bezocht de steden Raqqa in Syrië en Mosul in Irak. De Amerikaanse nieuwszender CNN zond een reportage uit van zijn reis.

In Mosul bezocht Todenhöfer onder meer de moskee waar de leider van IS, Abu Bakr al-Bagdadi, zijn volgers in juli toesprak – de enige keer dat hij zich in het openbaar vertoonde.

Het leven onder IS in Mosul is "opvallend normaal”, vertelt Todenhöfer aan CNN. “130.000 christenen zijn gevlucht uit de stad, de sjiieten zijn gevlucht, velen zijn vermoord. Maar de stad functioneert gewoon. Mensen zijn blij met de stabiliteit die IS heeft gebracht.”

Tegelijkertijd heerst er ook een sfeer van angst. “Velen zijn bang, want de straffen voor het breken van islamitische wetten zijn zeer zwaar.“

Fragmenten uit het interview Jürgen Todenhöfer

Beloofde land

In de CNN-reportage is te zien hoe Todenhöfer met verschillende IS-strijders spreekt. Onder hen opvallend veel jonge kinderen. Een van hen zegt 13 jaar oud te zijn, maar lijkt nog jonger.

Todenhöfer vertelt dat vooral de enorme gedrevenheid van de IS-strijders opviel. “Iedere dag meldden zich wel vijftig nieuwe strijders. De blik in hun ogen was ongelooflijk. Ze hadden allemaal het gevoel in het beloofde land te zijn, en te vechten voor de goede zaak.”

“Het zijn geen domme mensen. Een van hen had net zijn rechtenstudie afgerond. Hij had verschillende banen aangeboden gekregen, maar die had hij afgewezen om te gaan vechten. Ik heb strijders uit Europa en de VS ontmoet. Er was een strijder uit de Amerikaanse staat New Jersey. Kun je je voorstellen dat iemand uit New Jersey naar de Islamitische Staat afreist om te vechten?”

Duitser

Tijdens zijn bezoek ontmoette hij ook een Duitse IS-strijder, die zegt te spreken namens de IS-leiding. “Uiteindelijk zullen we ook Europa veroveren. Voor ons staat vast dat dat gaat gebeuren (…) De Europeanen moeten weten dat als we komen, dat het niet op een leuke manier gaat. We komen met onze wapens. Wie zich niet bekeert tot de islam wordt gedood.”

Religieuze zuivering

Volgens Todenhöfer is IS nog lang niet verslagen. “Koerdische strijders hebben wel enige winst geboekt, maar IS is stevig verankerd en het ziet er niet naar uit dat ze hun greep op belangrijke gebieden in Syrië en Irak verliezen“, zegt hij tegen CNN.

“IS is nog veel gevaarlijker dan westerse leiders denken. De strijders geloven in hun strijd en bereiden zich voor op de grootste religieuze zuivering die de wereld ooit heeft gekend.“

Volledige interview ARD met Todenhöfer (in Duits)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl