Studentenflat Leeghwaterstraat Delft
NOS Nieuws

Studenten- en zorgwoningen mogen soberder

De minimale eisen voor het bouwen van een studentenwoning en zorgwoningen gaan naar beneden. Zo hoeven de studentenwoningen niet langer een balkon en een fietsenhok te hebben. Ook mag de oppervlakte kleiner zijn. Eerst was 18 vierkante meter het minimum, maar voortaan is 15 vierkante meter voldoende.

Minister Blok past daarvoor de eisen in het 'Bouwbesluit 2012' aan. Hij hoopt het zo aantrekkelijker te maken voor investeerders om studentenwoningen te bouwen. Op 1 juli volgend jaar gaan de nieuwe regels in.

Studenten hebben veelal geen behoefte aan een buitenruimte.

Minister Stef Blok

Volgens Blok hebben studenten over het algemeen geen behoefte aan een balkon. "Studenten zullen in het algemeen gebruik maken van de publieke buitenruimten in een stad. Bovendien is het zo dat studenten relatief kort wonen in een studentenwoning."

Wat niet in het persbericht van het ministerie staat, is dat ook zorgwoningen mogen versoberen. Ook die hoeven niet langer een buitenruimte te hebben.

De nieuwe regels moeten het verder voor particulieren makkelijker maken om zelf een nieuw huis te bouwen. Ze krijgen meer vrijheid bij het ontwerpen van hun huis, zoals bij de plaatsing van een trap of de hoogte van het plafond.

Toegang gehandicapten

Daarnaast moeten nieuwe gebouwen met een publieksfunctie, zoals voetbalstadions, bioscopen en theaters, toegankelijker worden voor gehandicapten. Zo moeten mensen in een rolstoel altijd de hoofdingang kunnen gebruiken.

De minister verwacht dat bouwbedrijven door de scherpere regels jaarlijks zo'n 4 miljoen euro meer kwijt zijn om gebouwen toegankelijker te maken. Daar staat tegenover dat het bouwen van studentenwoningen voor bedrijven jaarlijks 6 miljoen euro goedkoper wordt door de versobering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl