Van de Ferrari 458 bleef na het ongeluk niet veel over
NOS Nieuws

China wil 'naakte' waarheid in Ferrari-affaire

In China wordt opnieuw een invloedrijke politicus verdacht van corruptie. Het gaat om Ling Jihua, een vertrouweling van de vorige president Hu Jintao.

Ling zou twee jaar geleden een auto-ongeluk van zijn zoon verdoezeld hebben. Het Chinese staatspersbureau spreekt van een 'disciplinaire overtreding'.

Blote vrouwen

De zoon van Ling verongelukte in 2012 met zijn Ferrari op de ring rond Peking. Saillant detail: hij had zelf geen kleren aan en in de auto zaten ook twee (half)naakte vrouwen. Het drietal zou tijdens het rijden bezig zijn geweest met seksspelletjes. Naar verluidt zorgde Ling ervoor dat het schandaal in de doofpot kwam.

Zo ontkende hij in eerste instantie dat zijn zoon in de auto zat en werden in China de zoekwoorden 'Ferrari', 'Little Ling' en Prince Ling' op internet geblokkeerd.

Stafchef

Ling was jarenlang een vooraanstaand politicus. Zijn functie was vergelijkbaar met die van de stafchef van de Amerikaanse president. Hij zou ook in race geweest zijn voor een functie in de partijtop, maar daar werd eind 2012 van afgezien. Ling kreeg daarna alleen nog een ceremoniële functie, met weinig macht.

Begin deze maand werd ook al een ander lid van de Chinese staatspartij opgepakt op verdenking van corruptie. Oud-veiligheidschef Zhou Yongkang wordt onder meer verdacht van het aannemen van steekpenningen en het lekken van staatsgeheimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl