Een peshmerga viert de overwinning op IS op de berg Sinjar
NOS Nieuws

Nederlandse F-16's hielpen jezidi's ontsnappen

Bij de redding vorige week van jezidi's in Noord-Irak hebben Koerdische peshmerga's luchtsteun gekregen van Nederlandse F-16's. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Irak gezegd.

Honderen jezidi's die geen kant op konden zijn - gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan - uit hun benarde positie bevrijd.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

De honderden jezidi's zaten vast op de berg Sinjar, waar ze sinds augustus door IS-strijders waren omsingeld. De Koerden forceerden een corridor, waarlangs de jezidi's donderdag konden ontsnappen. Diezelfde dag werd bekend dat de Amerikanen de Koerden met tientallen bombardementen hadden gesteund.

Ooggetuigen zeiden gisteren tegen het persbureau DPA dat IS in Mosul 45 eigen strijders heeft geëxecuteerd, omdat ze de strijd op Sinjar verloren hadden.

Trainingsmissie

Koenders is in Irak om de komst van een Nederlandse trainingsmissie te begeleiden. Daar doen uiteindelijk 130 Nederlanders aan mee. Die trainen Koerden onder meer in het onschadelijk maken van bermbommen en andere explosieven.

Zware gevechten op de berg Sinjar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl