Een vrouw fotografeert een poster van de film, die met Kerstmis in première zou gaan
NOS Nieuws

Hardere taal Noord-Korea aan adres Witte Huis

Noord-Korea heeft gedreigd met aanvallen op het Witte Huis, het Pentagon "en het hele Amerikaanse vasteland", naar aanleiding van de Amerikaanse beschuldiging dat Noord-Korea achter het hacken van Sony Pictures zit. Ook suggereren de Noord-Koreanen dat het tot nieuwe cyberaanvallen kan komen. Na dreigementen van hackers besloot Sony de film The Interview, over een moordcomplot tegen Kim Jong-un, niet in roulatie te brengen.

Dreigementen tegen Amerika worden wel vaker geuit in Noord-Korea, maar ze krijgen nu meer gewicht doordat ze afkomstig zijn van de Nationale Commissie van Defensie, waarover Kim Jong-un zelf de leiding heeft. De commissie noemt het verwijt van president Obama dat Noord-Korea achter het hacken zat "roekeloos".

In de Noord-Koreaanse verklaring worden volgens de BBC twee argumenten gebruikt: "Wij hebben het niet gedaan" en "Wie het ook gedaan hebben, ze hebben gelijk".

China

De Amerikaanse minister Kerry heeft het hacken van Sony via de telefoon besproken met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi. Die keurde in het gesprek cyberaanvallen op andere landen af, maar noemde Noord-Korea niet. De Verenigde Staten zoeken de steun van China, onder meer omdat al het Noord-Koreaanse internetverkeer via China loopt. Ook probeert de VS te peilen hoe China reageert als Washington maatregelen neemt tegen het streng-communistische regime in Pyongyang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl