Christoph Kramer en coach Joachim Löw nemen de prijs voor beste sportploeg in ontvangst.
NOS Sport

Voetballers grote winnaars in sportverkiezingen

Na het behalen van de wereldtitel voetbal viel het te verwachten. Bij de verkiezing van de beste Duitse sporters van 2014 won Die Mannschaft met grote overmacht de titel beste sportploeg van 2014.

In België ging de prijs voor de beste sportman van het jaar voor het eerst in de geschiedenis naar een voetballer, Thibaut Courtois, de keeper van de nationale ploeg. De Rode Duivels werden verkozen tot beste sportploeg, bondscoach Marc Wilmots tot beste trainer en Divock Origi tot belofte van het jaar.

Daarmee doen de buurlanden mee aan de trend die ook in Nederland te zien was - de voetballers gaan er met de grote prijzen vandoor. Arjen Robben, het Nederlands elftal en Louis van Gaal werden hier in het zonnetje gezet. En de snoekduik van Van Persie tegen Spanje won de Sport in Beeld Prijs.

Andere sporten

Het is een trendbreuk, want meestal zijn de sportgala's het domein van de andere sporten. In Engeland was de enige voetballer die een prijs in ontvangst mocht nemen Cristiano Ronaldo. Hij kreeg de prijs voor beste sportman buiten Groot-Brittannië. Specifieke prijzen voor een sportman of sportvrouw zijn er hier niet, in Groot-Brittannië is er slechts één categorie: Sports Personality van het jaar. Die onderscheiding ging naar Formule 1-coureur Lewis Hamilton.

In Frankrijk waren er geen prijzen voor voetballers. Daar was de beste sportman polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie, sinds dit jaar de wereldrecordhouder indoor met een hoogte van 6,16 meter. Pauline Ferrand-Prevot, de opvolgster van Marianne Vos als wereldkampioen wielrennen, werd de beste Franse sportvrouw.

In Duitsland won discuswerper Robert Harting bij de mannen en ging de prijs bij de vrouwen naar olympisch skikampioene Maria Höfl-Riesch. In België won zevenkampster Nafi Thiam. Zij werd achter Nadine Broerse derde op de EK atletiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl