NSS-top vooral goed voor citymarketing Den Haag en Amsterdam
Van 20 tot en met 31 december blikken verslaggevers en correspondenten van de NOS terug op het nieuwsjaar 2014. Politiek verslaggever Jeroen van Dommelen maakte het evenement van dichtbij mee.
"Willen jullie méér, of minder kernwapens? Minder, minder!" Het was verreweg het leukste spandoek dat ik zag tijdens de NSS, de Nucleaire Veiligheidstop in Den Haag. Het handjevol demonstranten dat zich liet zien, kon verder geen potten breken, maar spandoeken maken, dat konden ze. Probleempje: het ging op die top afgelopen maart helemaal niet over kernwapens. Maar creativiteit moet je nooit de nek omdraaien.
Wereldleiders kwamen twee dagen naar Den Haag om strengere afspraken te maken over nucleaire veiligheid. Kunnen terroristen de hand leggen op plutonium? Ligt er nucleair materiaal voor het grijpen in het plaatselijke ziekenhuis? Strengere regels, betere boekhouding, bindende afspraken: Obama en de zijnen probeerden de wereld vanuit Den Haag een klein beetje veiliger te maken.
Of dat gelukt is, staat nog te bezien: er kwamen afspraken op papier, maar nu moet ieder land dat in eigen huis gaan regelen. Wie weet. In elk geval is er over twee jaar een vervolgbijeenkomst in de VS, en dan mag afzwaaiend president Obama vaststellen of het nou echt wat voorstelt, die nucleaire veiligheid.
Nachtwacht
Intussen is iets anders wél goed gelukt: Den Haag en Nederland lieten zich uitgebreid aan de wereld zien. Een verlekkerde burgemeester Van Aartsen probeerde op ieder moment goed in beeld te komen. Premier Rutte mocht met Obama naast zich met de voorzittershamer zwaaien. En de grootste klapper maakte natuurlijk de directeur van het Rijksmuseum. Hij sleurde Obama schaamteloos naar de Nachtwacht en ritselde op die manier flink wat gratis reclame. Handig gedaan, en de president vond het allemaal best.
Voor de meeste Nederlanders was dat bezoek aan Amsterdam veel interessanter dan die hele nucleaire top. En verhalen in de trant van 'waar slaapt Obama', of 'verkeerschaos in de Randstad' deden het ook erg goed.
Het was intussen een beetje sneu voor Den Haag: ben je als stad eindelijk eventjes het middelpunt van de wereld, gaat Amsterdam er met de buit vandoor. Van Aartsen sloeg keihard terug door Obama in het Haagse Gemeentemuseum rond te leiden. "Wij hebben hier óók mooie schilderijen", liet hij de internationale pers weten. En opnieuw liet Obama het zich allemaal gewillig aanleunen. Wat kon hem het schelen: een paar dagen Nederland, een top die zich inhoudelijk probleemloos ontrolde, dus waarom niet even wat cultuur opsnuiven?
Citymarketing
De organisatie van de NSS was voor Nederland veel belangrijker dan de uitkomsten. Zeker toen bleek dat het met dat verkeersinfarct eigenlijk reuze meeviel. Dat Den Haag er prachtig bij lag, dat de zon twee dagen lang uitbundig scheen en dat het allemaal vlekkeloos verliep. Citymarketing ten top: Den Haag, voor al uw conferenties!
Vorige maand was er in hetzelfde gebouw in Den Haag opnieuw een groot congres: het parlement van de NAVO kwam bij elkaar. 350 parlementariërs uit meer dan zestig landen verzamelden zich in Den Haag. Eén Kamerlid droomde al van NSS-achtige taferelen. Met een hoop uitstraling, en veel beveiliging! "Het zal natuurlijk minder groots worden dan die NSS, maar één rijbaan zullen ze toch wel afzetten?"
Helaas, op die druilerige novembermorgen raasde het Haagse verkeer volmaakt onwetend langs de vergaderzaal. Een paar agenten, wat dranghekken, maar niemand heeft verder iets gemerkt.
En de congresgangers zijn voor zover bekend niet in het Rijksmuseum geweest. En ook niet in het Gemeentemuseum.