Een verkochte woning in De Bilt
NOS Nieuws

Huizenprijzen blijven stijgen

In november waren huizen 2,3 procent duurder dan in november 2013. De trend zet daarmee door: al meer dan een half jaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoewel de prijzen stijgen, liggen ze nog lang niet op het niveau van augustus 2008, toen de huizenmarkt een piek bereikte. De prijzen van november liggen 19 procent lager.

Afgelopen woensdag kwam het kadaster al met cijfers over het aantal verkochte huizen in november. Dat waren er 11.696, een stijging van 10,6 procent ten opzichte van november 2013. Dit jaar zijn er tot nu toe al 18.000 woningen meer verkocht dan in heel 2013.

Huizenprijzen opnieuw gestegen

De stijging van de huizenprijzen voor volgend jaar wordt door ABN Amro geschat op ongeveer 1 procent. Oorspronkelijk gingen economen van de bank uit van een stijging 2 procent, maar dat is naar beneden bijgesteld omdat het Nibud met verscherpte hypotheekeisen is gekomen. Daardoor krijgen mensen bij eenzelfde salaris volgend jaar 3 tot 6 procent minder hypotheek.

Ook de prognoses voor het aantal woningverkopen worden iets bijgesteld. Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro: ''Volgend jaar profiteert de markt niet meer van extra transacties, die voortkomen uit de starterslening of de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Voor de woningverkopen geldt dat de economische opleving, de lage rente en het herstel van vertrouwen van groot belang zijn.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl