NOS Nieuws

Wake voor gedode agenten in New York

Wake New York voor doodgeschoten agenten

In New York is een wake gehouden voor de twee politieagenten die zaterdag werden doodgeschoten. Mensen verzamelden zich met kaarsen bij een geïmproviseerd gedenkteken voor Rafael Ramos en Wenjian Liu. Ze werden in het stadsdeel Brooklyn in hun dienstauto onder vuur genomen door de 28-jarige Ismaaiyl Brinsley, die later zelfmoord pleegde.

Brinsley had op sociale media het verband gelegd tussen zijn daad en de dood van de ongewapende zwarten Eric Garner en Michael Brown die eerder door geweld van blanke politiemensen om het leven kwamen. Brinsley had een lange geschiedenis van crimineel gedrag en psychische problemen.

De wake werd bijgewoond door tientallen politiemensen en ook door leden van twee islamitische groepen die steun wilden betuigen aan de nabestaanden.

Absurd

Leiders van de zwarte gemeenschap en van organisaties voor burgerrechten zijn bang dat de dood van de agenten schade zal toebrengen aan hun strijd voor hervormingen bij de politie. Ze hebben in scherpe bewoordingen afstand genomen van de moorden.

De voorzitter van burgerrechtenbeweging NAACP zei "dat de daad van een enkele gestoorde schutter niet in verband mag worden gebracht met de vreedzame strijd voor gelijkheid van mensen overal in de Verenigde Staten". Hij noemde de moord op de agenten een tegenslag voor de protestbeweging.

De zwarte dominee Al Sharpton veroordeelde de moorden en zei dat het absurd is om de schuld voor de dood van de agenten te leggen bij demonstranten of bij politici. Daarbij doelde hij op de kritiek die de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft gekregen. Politiemensen en ook sommige politici vinden dat hij te harde kritiek heeft op de politie en daardoor medeverantwoordelijk is voor gewelddadige acties tegen agenten.

De doodgeschoten agenten Raphael Ramos en Wenjian Liu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl