Jan Mulder, Jan van Halst, Arno Vermeulen en Dick Advocaat waren te gast
NOS Voetbal

'Ajax mist een klerelijertje als Guardado of Clasie'

Als we de gasten van Studio Voetbal moeten geloven gaat winterkampioen PSV de voorsprong tijdens de tweede seizoenshelft ditmaal wel verdedigen. Gasten Jan Mulder, Jan van Halst, Arno Vermeulen en Dick Advocaat waren tijdens de laatste aflevering van dit jaar eensgezind: in Eindhoven hangt de vlag er beter bij dan in Amsterdam.

Waar Ajax zich doordeweeks in eigen huis in het bekertoernooi flink voor schut liet zetten door Vitesse, heerste PSV in een fantastisch voetbalgevecht over Feyenoord.

"Het was verreweg de leukste wedstrijd van het jaar", zei Van Halst over laatstgenoemde wedstrijd. "Als je ziet hoe ze die 4-3 maken. De omschakeling en de wil om te winnen. Geweldig, in één minuut twee ploegen die wilden winnen. Het explodeerde."

'Soms moet je wat opportunistischer spelen'

Als Feyenoord koploper had geweest, dan hadden ze in de laatste minuten wel wat rustiger aan gedaan en een extra man meer achterin gehouden.

Arno Vermeulen

Feyenoord kreeg veel kritiek te verduren, want het had volgens insiders het gelijkspel moeten koesteren. "Als Feyenoord koploper was geweest, dan hadden ze in de laatste minuten wel wat rustiger aan gedaan en een extra man achterin gehouden. Ze voelden dat ze moesten winnen om kampioen te worden", oordeelde Vermeulen.

Volgens de NOS-commentator gaat niet Feyenoord maar PSV dit jaar met de titel aan de haal. "Bij PSV staat er een elftal met een missie. Spelers hebben ook gezegd dat ze nog een jaar blijven om kampioen te worden", aldus Vermeulen.

"De kwaliteit van PSV is de selectiegroep. Als je de reservebank ziet, dan kunnen ze wisselen. Dat is het verschil met Ajax", vult Advocaat hem aan. Hij meent ook dat Cocu lering heeft getrokken uit vorig seizoen. "In het begin heeft hij echt moeten zoeken. Maar als je met hem over voetbal praat, weet hij echt wel waarover hij het heeft. Alles eromheen was hem gewoon te veel. Nu heeft hij voor zichzelf bepaald 'zo doe ik het'."

'Cocu moest in het begin echt zoeken'

Ik vind het echt zorgwekkend worden. Hij was tegen Vitesse dramatisch.

Jan van Halst over Joël Veltman

De gasten uitten gezamenlijk hun ongenoegen over het besluit van Ajax om aanvoerder Niklas Moisander mogelijk al in de winterstop te verkopen. "Dat kan toch niet? Ajax wil toch kampioen worden en Europees verder komen?" aldus Vermeulen.

"Dan ga je hem toch niet verkopen om nog een beetje geld te ontvangen? Dat is de Overmars-methode. Dat kan je in Amsterdam toch niet pikken?"

Vermeulen kreeg bijval van Van Halst, die ook denkt dat Moisander spelers als Joël Veltman bij de hand kan nemen. "Ik vind de situatie van Veltman echt zorgwekkend worden. Hij was tegen Vitesse dramatisch en als hij zich wil blijven ontwikkelen, moet hij meer venijn krijgen."

Gif of winnaarsmentaliteit

Van Halst stelt dat Ajax op dit moment een bepaald type speler mist. "Mark van Bommel werd door PSV teruggehaald om gif en winnaarsmentaliteit in de ploeg te brengen. Bij PSV heb je Andrés Guardado, en dat is een ratje hoor. Bij Feyenoord heb je Clasie. Klerelijertjes die daarmee de rest meetrekken."

Ajax mocht van geluk spreken dat het in de laatste wedstrijd voor de winterstop de achterstand op PSV wist te beperken. "Ik zag eigenlijk geen kwaliteitsverschil en dat vond ik wel gek", zei Vermeulen over de wedstrijd Excelsior-Ajax. "Adil Aoussar was de beste van de 22 voetballers." Advocaat sprak dat tegen door te stellen dat het kleine veld en het kunstgras duidelijk in het voordeel van Excelsior waren.

'Zag geen kwaliteitsverschil tussen Excelsior en Ajax'

Advocaat niet op congres KNVB

De voormalig bondscoach van Oranje ontbrak maandag tijdens de bijeenkomst van de KNVB. Zorgen maken over het huidige niveau doet hij zich echter niet. "Ik vind dat het niet zo slecht gaat hoor. Het Nederlands elftal, de afspiegeling van het Nederlands voetbal, heeft het de afgelopen vier jaar goed gedaan", aldus Advocaat.

"Waarom het gaat is dat we veel te lang bij de jeugdelftallen hebben gespeeld om te spelen. Niet om te winnen. In het leven en zeker in de sport gaat het puur om winnen. Wij gingen vroeger op straat niet naar boven voordat we gewonnen hadden. Tot op bepaalde leeftijd waren trainers niet boos als er niet gewonnen werd."

'Er werd te veel gevoetbald om maar te spelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl