Jürgens bij een concert in het Circustheater in Scheveningen in 2009
NOS Nieuws

Dood Jürgens (80) komt onverwacht

"Dit is een groot verlies", is de reactie van Dennie Christian op de dood van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens. De Duitse schlagerzanger is geschokt door het nieuws.

Hoewel Jürgens al 80 jaar was, komt zijn dood voor velen onverwacht. Hij heeft dit jaar nog een album uitgebracht en trad nog op.

Jürgens zakte zondagmiddag ineen tijdens een wandeling. Hij overleed korte tijd later aan hartfalen.

'Pijnlijk verlies'

"Ik kan het niet bevatten, omdat het zo plotseling is", zegt de broer van Jürgens, schilder Manfred Bockelmann. "Het is een grote schok voor de familie." In 1977 eerde Jürgens zijn broer met het nummer Mein Bruder ist ein Maler.

De Duitse rocker Udo Lindenberg noemt de dood van Jürgens "een pijnlijk verlies". "Het is alsof er een familielid is overleden."

Theaterproducent Joop van den Ende is geschokt door de dood van Jürgens. Van den Ende werkte nauw samen met de zanger voor de musical van zijn liedjes. "Hij stond nog midden in het leven en was bezig met een grote tournee. Niemand zag aan hem dat er iets was. We zijn allemaal in shock."

'Geraakt en vermaakt'

"Een uitzonderlijk kunstenaar", zo wordt Jürgens geëerd door de Duitse minister van Cultuur Grütters "Udo Jürgens heeft ons met zijn liederen decennialang diep geraakt en tegelijkertijd vermaakt. Jürgens wist hoe hij bij een miljoenenpubliek grappige, maar ook diepzinnige verhalen moest overbrengen."

De ZDF zond in oktober een gala uit ter ere van Jürgens 80ste verjaardag. Dat wordt morgenavond herhaald. Vele sterren gaven daarin acte de présence.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl