NOS Nieuws

Eisen schuldhulp verschillen enorm per gemeente

Gemeenten verschillen sterk in de beoordeling van een aanvraag voor schuldsanering. Dat meldt het KRO-NCRV-programma Reporter Radio op basis van een onderzoek van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).

Zo eisen gemeenten vaak dat huiseigenaren met schulden eerst hun huis verkopen, terwijl andere juist inzetten op behoud van de eigen woning.

Strikte voorwaarden

Mensen met een grote schuldenlast kunnen zich wenden tot de gemeente om hulp bij het saneren van hun schulden. Een deel van de schulden kan worden kwijtgescholden, als de cliënt zich jarenlang houdt aan een strikt en minimaal uitgavenpatroon.

Om hiervoor in aanmerking te komen, stellen gemeenten uiteenlopende eisen, waardoor dezelfde persoon in de ene gemeente wél en in de andere geen hulp krijgt.

Rechter

Als de gemeente een verzoek om schuldsanering afwijst kan de aanvrager zich tot de rechter wenden. Maar ook daar heerst willekeur, zegt onderzoeker Nadja Jungmann in Reporter Radio: "De ene rechtbank is heel mild en laat bijna iedereen toe, de andere rechtbank is weer heel streng."

Uit cijfers van de NVVK blijkt dat steeds meer mensen een beroep doen op schuldhulp, maar dat minder mensen ook daadwerkelijk worden toegelaten tot wettelijke schuldsanering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl