Burgemeester De Blasio tijdens een persconferentie over de moorden
NOS Nieuws

Politie NY woest op burgemeester

De moord op twee politieagenten leidt tot felle kritiek van agenten op burgemeester De Blasio van New York. Een politiebond zegt onomwonden dat de houding van De Blasio de afgelopen tijd heeft bijgedragen aan de grimmige sfeer richting agenten.

"Ook in het stadhuis, in het kantoor van de burgemeester, heeft men bloed aan de handen", zegt het hoofd van de politievakbond PBA. "Na de begrafenissen zullen de verantwoordelijken op het matje worden geroepen en uitleg moeten geven."

De Blasio laat weten dat hij het betreurt dat de vakbond "onverantwoordelijke en oververhitte retoriek gebruikt in deze tragische tijden".

Garner en Brown

Gisteravond werden in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn twee agenten doodgeschoten in hun patrouilleauto. De dader pleegde na de schietpartij zelfmoord.

De 28-jarige schutter had eerder op Twitter een verband gelegd tussen zijn daad en de dood van Eric Garner en Michael Brown, die omkwamen bij hun arrestatie. "Vandaag krijgen enkele smerissen vleugeltjes. Zij namen er een van ons, laten wij er twee van hen nemen."

De Blasio niet welkom

De politiebond is al langer ontevreden over de houding van De Blasio, die de agenten te weinig zou hebben gesteund in de zaak-Garner. De Blasio zou het niet genoeg hebben opgenomen voor de agenten die betrokken waren bij diens dood.

Eerder riep de bond agenten op De Blasio te vragen niet op hun uitvaart te komen als ze tijdens hun werk zouden worden gedood. Toen De Blasio vandaag een verklaring aflegde over de schietpartij, draaiden enkele agenten zich demonstratief om toen hij voorbijkwam.

In Florida is vannacht ook een politieagent doodgeschoten. Een verdachte werd opgepakt na een korte achtervolging. Het is nog onduidelijk wat het motief was van de dader.

Twee politieagenten in New York doodgeschoten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl