Mike van der Hoorn (l) viert zijn doelpunt met Ricardo van Rhijn

Ajax moeizaam langs Excelsior

Drie dagen na de zeperd in het bekerduel met Vitesse (0-4), is Ajax in de competitie ontsnapt aan een nieuwe blamage. Het won bij een sterker Excelsior moeizaam met 2-0.

Ajax kon in de eerste helft bogen op het meeste balbezit, maar Excelsior was veel gevaarlijker, vooral dankzij uitblinker Adil Auassar. Hij zag een schot naast gaan, een vrije trap gestopt worden en bediende met een fraai hakje Ninos Gouriye, wiens inzet ook een prooi was voor doelman Jasper Cillessen.

De Amsterdammers stelden daar voor rust aanvallend weinig tegenover. Een van richting veranderde vrije trap van Lasse Schöne, die door Gino Coutinho werd gestopt, was de schrale oogst van 45 minuten moeizaam voetbal.

Overtuiging

Excelsior ontsnapte kort na de pauze toen Ricardo van Rhijn met een uithaal de lat raakte, waarna Ajax in het vervolg van de tweede helft meer aandrong dan voor de rust. Het overtuigde echter zelden en de beste kansen bleven voor Excelsior, dat vergeefs een penalty claimde toen Gouriye onderuit ging in een duel met Jaïro Riedewald.

Jeff Stans was het dichtst bij succes voor de Rotterdammers. Uit een voorzet van Auassar nam hij de bal ineens op de schoen, maar zijn volley ging over.

Gouden wissels

Ajax-trainer Frank de Broer bracht Anwar El Ghazi en Richaïro Zivkovic in de ploeg in een poging om zijn ploeg aan de praat te krijgen. Het effect van die ingreep bleef uit, maar De Boers derde wissel bleek wel een gouden. Mike van der Hoorn brak amper een minuut na te zijn ingevallen de ban met een ferme uithaal.

Excelsior probeerde nog wel de rug te rechten, maar enkele minuten later besliste invaller Zivkovic na pover verdedigen van de Rotterdammers het duel.