Inspectie: consumentenvuurwerk moet veiliger

  • Ardy Stemerding

    Redacteur

  • Ardy Stemerding

    Redacteur

Consumentenvuurwerk moet veiliger, vindt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De afgelopen jaren werd van het legale vuurwerk dat door ILT werd getest ongeveer een kwart afgekeurd.

Het ging daarbij onder meer om vuurwerk dat omvalt, te vroeg ontploft, of te veel vonken geeft. Importeurs mogen dit vuurwerk niet in de handel brengen, ze moeten het laten vernietigen.

Om importeurs ertoe te bewegen veilig vuurwerk uit het buitenland te halen, moeten ze de kosten van het vernietigen dit jaar zelf betalen. Daar staat tegenover dat de boete die ze eerder kregen als ze ondeugdelijk vuurwerk uit bijvoorbeeld China naar Nederland haalden, vervalt. Die boete was zo'n 3000 euro, afhankelijk van de grootte van de partij.

Vernietigen

Het vernietigen van vuurwerk kost gemiddeld vier euro per kilo, waardoor de kosten voor een importeur al snel hoger uitvallen dan bij een boete. Met de nieuwe aanpak hoopt de inspectie dat importeurs beter opletten bij het vuurwerk dat ze in het buitenland bestellen. Hierdoor moet het legale vuurwerk in Nederland veiliger worden.

Vuurwerk dat importeurs uit het buitenland halen, heeft in principe een veiligheidscertificaat. Toch blijkt bij steekproeven in Nederland een deel van het vuurwerk niet in orde.

Mensenwerk

“Het maken van vuurwerk blijft mensenwerk”, zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, de vereniging van bedrijven die werken met vuurwerk. “Om zeker te weten dat elk stuk vuurwerk veilig is, zou je alles moeten afsteken, maar dat kan natuurlijk niet.”

De belangenvereniging steunt het beleid van de inspectie. “Wij willen ervoor zorgen dat vuurwerk met Oud en Nieuw een mooie traditie blijft. Veiligheid is daarbij het allerbelangrijkst. Veel importeurs zullen nu nog beter opletten of het vuurwerk dat ze in het buitenland bestellen wel in orde is.”

In 2013 waren de totale kosten voor het vernietigen van vuurwerk 1,9 miljoen euro, inclusief illegaal vuurwerk.

'Consumentenvuurwerk moet veiliger'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl