Edwin Hageman is CEO van Microsoft Nederland
NOS Nieuws

Tech 2015: niet méér, maar slimmere technologie

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Aan het eind van 2014 kijken we op NOS.nl vooruit naar de ontwikkelingen op het gebied van internet en technologie. Samen met mensen uit de industrie beschouwen we het komende jaar voor en horen we wat we kunnen verwachten op het gebied van sociale media, mobiele telefonie, apps en beleid. Deze keer: Edwin Hageman, de CEO van Microsoft Nederland.

Wat blijft je het meeste bij van 2014?

Dat je altijd toegang hebt tot centrale informatie wanneer jij die nodig hebt, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Die belofte doen we al een hele tijd en begint eindelijk realiteit te worden. De cloud is een belangrijk onderdeel van die belofte en we zagen dit jaar een enorme groei op dat gebied. Iedereen maakt de overgang in zijn eigen tempo. De één is daar heel ver in, de ander begint nog maar net.

Wat wordt de belangrijkste ontwikkeling in 2015?

De wereld wordt nog mobieler en flexibeler. Onze levens spelen zich op heel veel verschillende plaatsen af en werk en privé lopen veel meer in elkaar over. Om daar goed mee om te gaan, moet je plaats-onafhankelijk kunnen werken, dus vanaf elk apparaat dat je gebruikt toegang hebben tot je gegevens. Maar de echte ontwikkeling is niet dat er méér technologie komt, maar slimmere technologie. De focus zal liggen op intelligentie.

Intelligente technologie, wat betekent dat?

Er zijn steeds meer apparaten aangesloten op het internet. Natuurlijk de smartphone, de PC en de tablet, maar ook brillen, horloges, fitnessbandjes, tot aan slimme liften, slimme auto's, bedenk het maar. Vrijwel alles wat wordt geproduceerd heeft sensors en een internetverbinding. Dat levert heel veel gegevens en informatie op. Maar twee dingen zijn schaars: tijd en aandacht. Intelligente technologie kan al die gegevens verwerken en toepassen.

Worden computers dan meer als mensen?

Ze gaan zich wel meer gedragen als mensen, maar ik denk niet dat ze mensen gaan vervangen. Het mooiste voorbeeld is Cortana, onze virtuele assistent op de smartphone. Als er 's ochtends een vrachtwagen is gekanteld, kan Cortana besluiten je eerder te wekken, zodat je toch de vergadering van negen uur nog haalt. Het leuke is met dat soort intelligente technologie: hoe meer je die gebruikt, hoe beter die wordt, omdat de technologie 'leert' werken met je.

In 2014 hebben we afscheid genomen van Windows XP, maar sommige overheden gebruiken het nog steeds.

We hebben al jaren aangekondigd wanneer de ondersteuning op Windows XP zou stoppen en die datum op verzoek zelfs twee keer uitgesteld, maar er komt een moment dat het echt ophoudt. We hebben onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor organisaties die de overstap om wat voor reden dan ook nog niet op orde hebben. Aan hen hebben we een contract voor ondersteuning kunnen bieden.

Wat als er overheden zijn die halverwege 2015 nog steeds XP gebruiken? Blijven zij ondersteuning krijgen?

We gaan met hen in gesprek. Ik wil daar niet op vooruit lopen. We zullen zeker moeten kijken op wat voor manier we onze verantwoordelijkheid nemen, maar hoe dat er precies uitziet kan ik niet zeggen.

Windows 10, de opvolger van 8, krijgt weer een startmenu

Welk getal komt na 8?

Bij ons 10, haha!

Kan iemand eindelijk uitleggen waarom de opvolger van Windows 8 de naam Windows 10 heeft?

De naam is een belangrijk signaal aan iedereen: we gaan een heel grote stap maken. Vandaag de dag moet een gebruiker zich vaak aanpassen aan de technologie. We moeten dat gaan omdraaien. Windows 10 is een revolutie waarbij de gebruiker veel meer centraal wordt gezet.

Windows 8 deed dat dus niet, blijkbaar?

Ik denk dat Windows 8 goed met touchscreens werkt, maar er zijn veel mensen die niet werken met touch; die zijn gewend aan de startknop. Dat zijn twee gebruikservaringen die we in Windows 10 willen samenvoegen.

Als zelfs grote bedrijven als Sony moeite hebben met beveiliging, wat moeten gewone consumenten dan doen?

Op z'n minst beveiliging heel serieus nemen. Op je huis doe je een slot op de deur, dat moet met computerbeveiliging ook zo zijn. Dat geldt voor consumenten en bedrijven. De FBI heeft weleens gezegd dat er twee soorten bedrijven zijn: bedrijven die weten dat ze gehackt zijn en bedrijven die dat niet weten. Dat zijn dingen waar je serieus rekening mee moet houden.

Het is goed dat er ook andere partijen zijn met ambities.

Edwin Hageman over Apple en Google

Microsoft lijkt steeds meer open te staan voor producten van concurrenten.

Onze nieuwe CEO in de VS, Satya Nadella, kwam met een nieuwe richting. Een van de eerste dingen die hij heeft neergezet is de eindgebruiker centraal stellen. Daardoor bieden we bijvoorbeeld nu ook Office aan op de iPad. Dat is inmiddels meer dan 40 miljoen keer gedownload, dus het is wel duidelijk dat er vraag naar was. Voor de toekomst moet je je realiseren dat je het niet meer allemaal zelf kunt doen en misschien ook niet zelf moet willen doen.

Heeft het er ook mee te maken dat mobiele apparaten van Apple en Google populairder zijn?

Het is goed dat er ook andere partijen zijn met ambities. Om mensen in staat te stellen alles uit technologie te halen, heb je meer partijen nodig. Ik denk dat daar een belangrijke rol voor Microsoft is weggelegd.

Wereldwijde smartphone-verkopen per besturingssysteem (3e kw. 2014). Bron: IDC

Besturingssysteem Marktaandeel
Google Android 84,4%
Apple iOS 11,7%
Microsoft Windows 2,9%
Overig 1,1%

Wat vind je belangrijker: zakelijke doelstellingen halen of een grote sociale impact hebben?

Het is allebei belangrijk, maar dingen met sociale impact hebben waarschijnlijk ook de meeste zakelijke impact. We zijn veel bezig met maatschappelijke thema's als werkloosheid. Die staan niet in onze targets, maar we stoppen er wel veel energie in.

Door automatiseringsbedrijven als Microsoft verdwijnen er toch juist banen?

Als je de kranten mag geloven wel, maar ik denk dat het een enorme gemiste kans is. Als we met z’n allen de technologische ontwikkeling omarmen, levert dat een heel grote creatieve industrie op. Ik zou het niet zien als een angst, maar als een kans. Het is dan wel belangrijk dat het onderwijs verandert. In 2020 zit er in 90 procent van de banen een digitale component. Dan is het wel handig om dat ook aan het onderwijs toe te voegen.

Vind je dat het onderwijs van nu onvoldoende is gericht op de digitale wereld van over vijf jaar?

Ik denk dat daar nog heel veel kansen liggen. Vorige week hadden we meer dan honderd kinderen over de vloer die aan de Hour of Code meededen. Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen Flappy Bird-game gemaakt. We willen dat programmeren meer centraal komt te staan in het onderwijs om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Er is veel werkloosheid in Nederland, terwijl op Europese schaal meer dan 500.000 IT-banen niet vervuld zijn.

We zitten niet in je kantoor, want je hebt er geen. Hoe gaat werken er hier aan toe?

We werken volgens Het Nieuwe Werken. Hier zeggen we: ga je werk maar doen op de manier zoals jij dat wilt, als je maar levert wat we afspreken. Je hoeft daarvoor niet per se hier te zijn. Het is een cultuuromslag van controle naar vertrouwen. Je komt naar kantoor om mensen te ontmoeten, niet per definitie om te werken. Er hangt hier veel meer een huiskamersfeer.

  • Microsoft
    Niemand heeft een eigen kantoor bij Microsoft
  • Microsoft
    Er zijn wel werkplekken, maar niemand heeft een vaste plek
  • Microsoft
    Microsoft spreekt van een huiskamersfeer op kantoor

Was het een cultuurschok om hier te komen werken?

Het was een groot verschil. Ik kwam uit een wereld met een eigen kantoor, met een eigen deur, met iemand vóór de deur, een eigen parkeerplaats en alle verworvenheden waarvan je je oprecht kunt afvragen waarvoor je die nodig hebt. Na dit gesprek zit ik straks letterlijk bij alle anderen. Dat maakt me een heel ander type leider. Ik ben heel bereikbaar en hoor veel dingen.

Er wordt al jaren gesproken over Het Nieuwe Werken, maar het is verre van gemeengoed. Kan dat in 2015 anders worden?

Ik denk dat de waarde ervan steeds beter landt. De meest gemaakte fout is alleen de technologie implementeren. Dat is niet genoeg. In de wereld waar ik vandaan kom (hiervoor werkte Hageman bij British Telecom - red.) hadden we alle technologie die we hier ook hebben, maar toch werkte het niet. Het verschil is cultuur. Dat advies geven we mensen mee.

We hebben het nog niet gehad over games. Wat zien we daarvan in 2015?

Games komen steeds dichter bij de rest van de wereld, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Gamen is ook een manier van werken met elkaar. Je kunt gaming straks inzetten in allerlei omgevingen om effectiever en productiever te zijn.

Mogen je eigen kinderen onbeperkt gamen? Hoe oud zijn ze?

7, 10 en 13. Die van 13 is een serieuze gamer. Die laten we redelijk vrij ja. Hij heeft een Xbox, verbaast je dat?

Wat als hij een iPad wil?

Ik denk dat we ervoor moeten vechten dat we een wereld creëren waarin de gebruiker vraagt om onze producten in plaats van dat we het pushen. Dat is het belangrijkste.

Op Twitter schrijf je dat 'deejaying' je hobby is.

Voor een CEO heb ik misschien een wat vreemde hobby. De één speelt in een band, de ander is dj. Ik doe het er een beetje bij.

Is dat iets van vroeger?

Ik heb het altijd leuk gevonden, maar ik ben niet zo slim geweest als Armin van Buuren om het in m'n studententijd al te doen. Vroeger moest je sjouwen met grote platenkoffers en lastige apparatuur. Nu er interessante dj-software is en je nummers digitaal kunt downloaden, is de toegankelijkheid enorm gestegen. Dat was het moment waarop ik het ben gaan doen. Vorige week ook op de company party. Het is echt een hobby.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl