NOS NieuwsAangepast

Stalin gaf opdracht tot bloedbad Katyn

Sovjetdictator Josef Stalin heeft zelf opdracht gegeven tot het bloedbad van Katyn. Dat staat in een officiële verklaring van de Staatsdoema, de Russische volksvertegenwoordiging.

In de bossen bij het Russische dorp Katyn werden in 1940 zo'n 22.000 Poolse burgers en officieren vermoord door Russische troepen. Rusland was op dat moment nog bondgenoot van nazi-Duitsland en bezette Polen.

In de verklaring staat dat tot nu toe geheime documenten aantonen dat de moordpartij "een directe opdracht van Stalin en andere Sovjetleiders" was. Bij het bloedbad was ook de chef van de beruchte geheime dienst, de Georgiër Lavrenti Beria, betrokken.

'Grote mythe'

"Officiële Sovjetpropaganda heeft de verantwoordelijkheid voor deze schanddaad altijd neergelegd bij de nazi-criminelen", staat in de verklaring. "Maar uit geheime documenten blijkt dat niet alleen de omvang van deze gruwelijke tragedie, maar ook dat Stalin opdracht ervoor had gegeven."

De verklaring werd met veel protest afgewezen door de Russische communistische partij, die het bloedbad van Katyn vorige maand nog de "grootste mythe van de twintigste eeuw" noemde.

Voor de executies is nooit iemand veroordeeld. De Russische justitie zegt dat de verantwoordelijken allemaal dood zijn.

Bezoek

Hoewel de Russische regering openlijk spijt heeft betuigd voor het bloedbad, zorgt de schuldvraag al jaren voor spanning in de relatie tussen Rusland en Polen.

Volgende maand brengt de Russische president Dimitri Medvedev een bezoek aan Polen. De voorzitter van het Poolse parlement zegt dat dat bezoek nu "in een betere sfeer" kan plaatsvinden.

Oppositieleider Jaroslaw Kaczynski wil dat Rusland excuses aanbiedt en een schadevergoeding betaalt.

Herdenking

Kaczysnki's broer Lech, die van 2005 tot 2010 president van Polen was, kwam in april om het leven toen het presidentiële vliegtuig neerstortte bij Smolensk, op zo'n twintig kilometer van Katyn. De president was samen met tientallen hoogwaardigheidsbekleders op weg naar een herdenking van het bloedbad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl