Alles wordt in gereedheid gebracht voor de verkiezingen
NOS Nieuws

Tunesië kiest president

Vandaag moet duidelijk worden wie de nieuwe president van Tunesië wordt. De strijd gaat tussen de zittende president Moncef Marzouki en zijn uitdager Beji Caid el-Sebsi. Vast staat dat Tunesië een president op leeftijd krijgt: Marzouki is 69 en oppositieleider Sebsi is 88.

In de campagne trokken de twee kandidaten fel van leer tegen elkaar. Marzouki, die sinds 2011 aan de macht is, heeft duidelijk laten weten dat hij niet van plan is om het veld te ruimen. Sebsi noemt zijn tegenstander extremistisch en hij zegt dat de huidige president wordt gesteund door salafisten en jihadisten.

Marzouki ziet zichzelf als bewaker van het erfgoed van de Arabische lente. Maar in Tunesië is hij inmiddels een omstreden figuur. Dat komt vooral doordat het economisch slecht gaat in het land. De werkloosheid is groot en de prijzen van de eerste levensbehoeften stijgen nog altijd.

Eerste ronde

In de eerste ronde kreeg Sebsi meer stemmen dan de zittende president. Waarnemers sluiten niet uit dat Marzouki zijn dreigement waarmaakt en blijft zitten als hij ook vandaag minder stemmen krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl