Cubanen kijken naar de toespraak van president Raul Castro
NOS Nieuws

Ban Ki-moon juicht toenadering Cuba-VS toe

Cubanen kijken naar de toespraak van president Raul Castro

VN-topman Ban Ki-moon is blij dat de Verenigde Staten de betrekkingen met Cuba willen verbeteren. Ban prijst president Obama voor diens initiatieven. De VN-leider zei dat hij Washington al eerder had gevraagd om een handreiking te doen in de richting van Cuba. "Ik ben blij dat de Amerikanen dat nu ook hebben gedaan".

Ban spreekt van een moedige daad van Obama en spreekt verder respectvol over de Cubaanse leider Raoul Castro. De VN-topman vindt dat ook Castro zich van zijn beste kant heeft laten zien.

De afgelopen week werd bekend dat de twee landen na ruim een halve eeuw weer serieus met elkaar willen praten over nauwere betrekkingen. Begin 1961 verbraken de Verenigde Staten de diplomatieke betrekkingen met Cuba. De Amerikanen wilden niets meer te maken hebben met de communist Fidel Castro, die in 1959 aan de macht was gekomen.

Dieptepunt

Het absolute dieptepunt in de betrekkingen tussen Cuba en de VS was het incident in de Varkensbaai, in april 1961. Cubaanse ballingen, die het regime van Castro waren ontvlucht, probeerden in de Varkensbaai aan land te gaan om daarna het bewind van Castro omver te werpen. De operatie mislukte jammerlijk en al gauw bleek dat de Amerikaanse CIA de motor was achter de invasiepoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl