Phillip Cocu
NOS Voetbal

PSV staat eerste, maar 'is nog nergens'

Niet te hard van stapel lopen. Dat is het motto van Phillip Cocu deze dagen. PSV gaat aan de leiding en staat er uitstekend voor. Zeventien wedstrijden, veertien zeges. Zeven punten voorsprong op Ajax liefst, al spelen de Amsterdammers zondag nog een wedstrijd. "Dit is pas een tussenstop. We zijn halverwege, je bent nog nergens", is de trainer van PSV voorzichtig, na afloop van de indrukwekkende 5-0 zege op Go Ahead Eagles.

Negende plaats

Cocu heeft snel moeten leren, in de dug-out van PSV. Een jaar geleden stond de Eindhovense club op de negende plaats. Slechts 23 punten uit zeventien duels. "Het is een interessant jaar geweest", bezigt Cocu een understatement. De oud-international doelt ook op zijn ziekte (hij moest een tumor uit zijn rug laten verwijderen), maar hij doelt ook op de sportieve kant van zijn bestaan.

"Vorig seizoen hebben we een deel van het team vernieuwd. Nu zijn we meer ervaren, de groep is naar elkaar toe gegroeid." En 'dus' heeft PSV twintig punten meer dan vorig seizoen.

Cocu over 'interessant jaar'

Als je dit kan herhalen, ben je denk ik kampioen

PSV-trainer Phillip Cocu

"Als je dit kan herhalen na de winterstop, ben je denk ik kampioen", is Cocu nog altijd voorzichtig. "We hebben wel de overtuiging om het te doen. We hebben het besef van wat er elke wedstrijd gebracht moet worden om te winnen."

Voorwaarde is dat sterspelers als Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en wellicht ook Jetro Willems moeten blijven tot het einde van het seizoen. Geen tussentijdse transfers. "De kans is vrij klein dat er veel dingen gaan gebeuren", weet Cocu, die, en ook dat was vorig seizoen wel eens anders, "absoluut genoten heeft in de eerste helft".

De winterkampioen heeft tot 17 januari rust. Dan begint de tweede seizoenshelft met drie uitwedstrijden op rij: Vitesse, Roda JC (kwartfinale beker) en SC Cambuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl