President Iohannis bij een herdenking van de omwenteling in Timisoara
NOS Nieuws

'Het begint op een volwassen democratie te lijken'

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

Op de straten is het druk, internationale winkelketens adverteren in felle kleuren hun kerstaanbiedingen. Boekarest in 2014 herinnert nauwelijks meer aan de grauwe stad waaruit 25 jaar geleden Nicolae Ceausescu vluchtte, als laatste in een rij communistische dictators. Weinig mensen zijn bezig met dat jubileum.

Reden om tevreden achterover te leunen is er niet. Roemenië is arm en wordt geplaagd door corruptieschandalen. Miljoenen talentvolle Roemenen zoeken hun heil in het buitenland.

De val en executie van Ceausescu

Revolutie

Maar dat beeld is ook een teken van succes, betogen velen. "Wie had 25 jaar geleden gedacht dat we nu zo makkelijk naar het buitenland zouden kunnen reizen?" zegt Radu Filipescu, die de revolutie van 1989 als dissident meemaakte.

Gezien de situatie van 1989, toen Roemenië samen met Albanië waarschijnlijk het meest geïsoleerde land van Europa was, is er heel veel bereikt, zegt Laura Stefan van het Expert Forum, een denktank in Boekarest.

Elena en Nicolae Ceausescu op 25 december 1989 tijdens het proces voorafgaand aan hun executie

De weg is nog lang, maar het land is al drastisch veranderd.

Laura Stefan van de denktank Expert Forum

Zij wijst op de keerzijde van de corruptie-affaires. Nu komen deze zaken tenminste aan het licht en er wordt ook daadwerkelijk vervolgd. "De weg is nog lang, maar het land is drastisch veranderd. Roemenië begint onderhand op een volwassen democratie te lijken. De sleutel voor de toekomst is doorzetten op deze weg."

Zolang Roemenen niet tevreden zijn kunnen ze dingen bereiken. Zoals ​vorige maand bij de presidentsverkiezingen, toen kiezers een trend van apathie keerden en massaal kwamen stemmen om de kandidaat van de oppositie in het zadel te helpen.

Ook 25 jaar na de val van Ceausescu is het in de Roemeense democratie nog volop werk in uitvoering.

Roemenië 25 jaar na de val van Ceausescu
  • EPA
    Politie-functionarissen bij een monument in Timisoara
  • EPA
    Herdenking in Timisoara. Tijdens de omwenteling kwamen meer dan 1000 Roemenen om het leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl