Sven Nys
NOS Sport

Drastisch besluit Nys na vormcrisis

Het is de laatste weken even zoeken naar de naam van Sven Nys in de uitslagen van veldritten. Zaterdag kwam de 38-jarige crosser pas als dertiende over de finish. Waar het aan ligt, weet de Belg niet. "Dit gevoel heb ik in vijftien jaar tijd nog nooit meegemaakt. Ik kan gewoon niet sneller. Ik moet rusten en blijf een tijdje volledig aan de kant."

Nys heeft zich afgemeld voor de wereldbekerwedstrijd van zondag in Namen. "Ook Heusden-Zolder zal nog te vroeg komen", zegt de Belg tegen Het Laatste Nieuws. "Ik moet vooral mentaal afstand nemen. Het gaat echt niet en daarom kan ik me beter op de kampioenschappen van begin volgend jaar richten, het Belgisch kampioenschap en het WK. Of ik start in mijn eigen cross in Baal op Nieuwjaarsdag moet ik nog bepalen."

De wereldkampioen van 2013 zegt op vijftig procent van zijn kunnen te rijden. "Ik rijd hier gewoon op mijn basisconditie. Zodra ik wil versnellen, voel ik dat ik daar de kracht niet voor heb. Ik kan een uur rondrijden in hetzelfde tempo, maar als ik moet versnellen, gaat het niet. Dan moet je je conclusies trekken."

De klassementen (wereldbeker, Superprestige en Bpost Bank Trofee) laat Nys noodgedwongen schieten. Hij stond voor zaterdag nog eerste in de Bpost Bank Trofee. "Het is ergens misgelopen na de Superprestige in Gavere (zondag 16 november, red.)."

Nys liet zelfs een bloedanalyse doen, maar er kwam geen duidelijke reden uit. "Ik zal er mee moeten leren leven. Dat is niet plezant, maar ik kan niet meer doen dan mijn best."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl