Sjinkie Knegt werd derde op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul
NOS Sport

Knegt vallend naar podium Seoul

Sjinkie Knegt is derde geworden op de 1.000 meter bij de wereldbekerstrijd in Seoul. Na het zilver in Shanghai en brons in Salt Lake City was het al de derde podiumplaats voor de shorttracker uit Bantega op deze afstand. Knegt is nu de nieuwe leider in de wereldbekerstand.

In een turbulente finale ging eerst de Canadees Charles Hamelin onderuit na opvallend afhouden van thuisrijder Kwak Yoon-gy. Vervolgens gleed de Zuid-Koreaan zelf bij een inhaalmanoeuvre onderuit. Daarbij verloor ook Knegt de balans en belandde op het ijs.

De Chinees Wu Dajing werd de lachende vierde: hij reed onbedreigd naar de winst. Kwak kwam als snelste weer overeind en werd tweede. De teleurgestelde Knegt bleef de opgekrabbelde Hamelin nog net voor in de strijd om het brons.

Eerder op de dag overtuigde Knegt al in de kwartfinales en de halve eindstrijd. In de halve finales werd hij in een gecontroleerde race tweede achter de Chinees Wu, al moest hij in de laatste bocht nog wel de deur sluiten voor de aandringende Koreaan Seo Yi-ra.

Itzhak de Laat, bij de wereldbeker in Salt Lake City nog achtste op deze afstand, kwam tekort in zijn kwartfinale. Hij eindigde als vierde en laatste in een sterke serie met de Koreaan Kwak Yoon-gy en de Canadees Samuel Girard. De derde Nederlander op de 1.000 meter, Daan Breeuwsma, plaatste zich via de herkansingen niet voor die kwartfinales.

Shorttrackers winnend naar finale

Een ruim half uur na de finale van de 1.000 meter stond Knegt weer op het ijs voor de halve finales van de 5.000 meter aflossing. Daarin maakte de Nederlandse equipe, bestaande uit Knegt, Van der Wart, Breeuwsma en Adwin Snellink, het zichzelf moeilijk door in de beginfase onderuit te gaan.

Freek van der Wart, die zich 's ochtends wegens rugklachten had teruggetrokken voor de 1.500 meter, struikelde vlak voor de wissel met Knegt over een Canadese schaats. Daardoor was Nederland meteen aangewezen op achtervolgen.

​Sjinkie reed een fenomenale relay.

Bondscoach Jeroen Otter

De Nederlanders konden echter snel weer aansluiten bij de Canadese, Hongaarse en Japanse concurrenten. Japan moest de drie vervolgens laten gaan, waarna een bloedstollend gevecht om de eerste twee plekken ontstond. Knegt zorgde daarin op "fenomenale" wijze voor de zege, zo vond bondscoach Jeroen Otter. In de laatste ronde stak Knegt de concurrentie vakkundig voorbij. Canada werd tweede.

In de finale, die zondag wordt verreden, neemt Nederland het op tegen Canada, Zuid-Korea en China.

Koreaans feestje

Voor eigen publiek schreef wereldkampioen Sin Da-woon de 1.500 meter op zijn naam. Park Se-yeong maakte het Zuid-Koreaanse feestje compleet met het brons. De Chinees Chen Dequan werd tweede. Adwin Snellink sneuvelde in de ochtend al in de herkansingen.

Ook op de incourante 3.000 meter voor vrouwen mocht het publiek een Zuid-Koreaanse winnares begroeten. Choi Minjeong was de snelste op de afstand, die eenmalig in het programma was opgenomen, voor de Chinese Tao Jiaying en de Zuid-Koreaanse Lee Eun-byul.

Van Ruijven blijft steken

Bij de vrouwen bleef Lara van Ruijven steken in de kwartfinales van de 1.000 meter. Ze werd vijfde in haar heat. Bij de wereldbeker in Salt Lake City reikte Van Ruijven nog tot de halve finales.

In de finale was de Chinese Han Yutong duidelijk te sterk voor de Canadese Marianne St-Gelais en de Britse Elise Christie. De Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee eindigde teleurstellend als vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl