Fethullah Gülen woont in Amerika, waardoor hij zou moeten worden uitgeleverd
NOS Nieuws

'Kleine kans dat de VS Gülen aan Turkije uitlevert'

De kans dat de VS de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uitlevert is zeer klein, zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester. Nadat Turkije eerder deze week meer dan twintig mensen, voornamelijk journalisten, arresteerde, is er nu ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de geestelijke Fethullah Gülen. Hij is de grootste tegenstander van president Erdogan en woont al jaren in de VS.

"De aanklacht ronkt aan alle kanten", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Gülen zou een terreurorganisatie leiden met als doel de regering en de staat omver te werpen. Dat is een stevige verdenking en de Amerikanen zullen er gevoelig voor zijn. Maar het bewijs is te dun."

Volgens Erdogan wil Gülen de Turkse staat omver werpen

NOS-correspondent Lucas Waagmeester

President Erdogan, en met hem het juridisch apparaat, voert een 'open oorlog' tegen de beweging van Gülen, zegt Waagmeester. "Het gaat om journalisten, aanklagers, rechters en politiemensen die volgens Erdogan gelieerd zijn aan de beweging van Gülen. Het is een actie tegen journalisten die werken voor media waar Gülen invloed op heeft."

Gülen zelf woont in Pennsylvania. Amerika moet het uitleveringsverzoek beoordelen en om Gülen uit te kunnen leveren moet er de verdenking zijn van een strafbaar feit.

Hard bewijs om de aanklacht kracht bij te zetten ontbreekt. "Denk aan documenten of wapens, of iets wat duidt op een terreurachtige structuur van zijn organisatie. Het gaat om het spinnen van bewijs dat op staatsondermijning wijst", zegt Waagmeester. "Dat werkt in Turkije heel goed, maar ik kan me niet voorstellen dat de Amerikaanse aanklagers daar gevoelig voor zullen zijn."

De kans op een vervolging van Gülen lijkt bijzonder klein

NOS-correspondent Lucas Waagmeester

Als Amerika het uitleveringsverzoek afwijst, zal de relatie tussen de VS en Turkije verslechteren, verwacht Waagmeester. Hij zegt dat Erdogan op ramkoers ligt waardoor ook de verhouding met andere NAVO-landen onder druk kan komen te staan.

De Turkse president gebruikt de zaak ook voor binnenlands gebruik. Als het uitleveringsverzoek wordt afgewezen zal hij opnieuw zeggen dat zijn tegenstanders worden gesteund door buitenlandse krachten, aldus Lucas waagmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl