Robin Haase serveert tijdens het Davis Cup-duel met Kroatië
NOS Sport

Haase hoeft geen oud-wereldtopper als coach

Robin Haase stelde onlangs Mark de Jong (27) aan als zijn vaste coach. Waar het in de tenniswereld juist een trend is om een voormalig wereldtopper als begeleider aan te trekken, zocht de beste tennisser van Nederland het dicht bij huis.

“De rage van oud-wereldtoppers aanstellen begrijp ik niet zo goed”, zei Haase na zijn eerste wedstrijd op de NK tennis in Rotterdam, waar hij in drie sets won van Scott Griekspoor.

“Want Stefan Edberg is niet de vaste coach van Federer en Michael Chang ook niet van Kei Nishikori. Ze zijn er vaak maar een paar weken per jaar bij. Ik heb daar dan ook niet over nagedacht, want dat kan ik ook helemaal niet betalen. Plus dat zij vaak niet fulltime willen reizen.”

Ik wil geen trainer hebben die mij dingen meegeeft die ik niet mag doen.

Robin Haase

Na ruim een half jaar zonder vaste coach gewerkt te hebben, besloot Haase de samenwerking aan te gaan met de onervaren De Jong. Voor menigeen een verrassende keuze. “Ik wil geen trainer hebben die mij dingen meegeeft die ik niet mag doen. Onder mijn oude coach, Marcos Gorriz, was dat wél het geval. Hij zei bijvoorbeeld dat ik geen backhands langs de lijn mocht slaan. Of dat ik bepaalde dingen niet mocht doen,” aldus de nummer 83 van de wereld.

“Maar dat bén ik niet. Dan kom je op het punt dat een gerenommeerde coach niet bij je past. Daarom heb ik juist bewust gekozen voor een wat jongere coach, die misschien openstaat voor nieuwe dingen. Ik respecteer hem heel erg als coach en persoon. En dat is het belangrijkste. Je deelt een fase van je leven met hem. Dat het fout gaat, daar ben ik niet bang voor. Want ik heb geen vriend aangesteld.”

Het enige risico dat ik met hem neem is dat hij geen internationale ervaring heeft, maar is dat zo belangrijk?

Robin Haase

De afgelopen maanden voerde Haase naar eigen zeggen meerdere sollicitatiegesprekken. “Maar de manier waarop ik met Mark over tennis kan praten, bevalt me erg goed. Hij zegt niet 'ga dit of dat doen', zonder dat ik daar achtersta. Dan gaat het wrijven. Mark mag me uitschelden, dat is prima. Als de communicatie maar goed is”, aldus Haase.

“Het enige risico dat ik met hem neem is dat hij geen internationale ervaring heeft, maar is dat zo belangrijk? Hij heeft in ieder geval al acht jaar ervaring als trainer. De toekomst gaat uitwijzen of het gaat werken.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl