Veel spelers in het Belgische voetbal hebben financiële problemen
NOS Voetbal

Kwart Belgische voetballers in geldnood

Een kwart van de Belgische profvoetballers heeft, ondanks een gemiddeld netto-inkomen van ruim 8500 euro per maand, financiële problemen. De spelers kunnen niet omgaan met de weelde, gokken met hun geld en geven het grif uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen, meldt de Belgische krant De Morgen.

Ik vermoed dat het reële cijfer een stukje hoger ligt.

Tomas Van Den Spiegel, oud-basketballer en financieel begeleider van sporters

Voor het onderzoek werkte de universiteit samen met financieel planner Optima Athlete Support, waar Tomas Van Den Spiegel de sporters begeleidt. De voormalige basketballer is niet verbaasd over de cijfers. "Ik vermoed dat het reële cijfer een stukje hoger ligt", laat hij optekenen in De Morgen, "want ik herinner mij hoe ik zelf was als speler als men naar privézaken peilde."

Slechts één op de vier voetballers laat zich begeleiden door een financieel specialist, bij de meeste spelers regelt een familielid de geldzaken.

8670 euro gemiddeld

De universiteit ondervroeg voor de studie 'De financiële situatie van profvoetballers' 102 spelers. Daar kwam uit dat de Belgische voetballers een gemiddeld maandsalaris opstrijken van 8670 euro, met een uitschieter naar 36.000 euro. In dat bedrag zijn premies en tekengelden niet meegerekend.

Volgens het onderzoek wordt ongeveer 90 procent van dat geld uitgegeven aan winkelen, kleding, schoenen en eten. Een kwart van de ondervraagden geeft toe in geldnood te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl