Een deelnemer aan de Big Air in Rotterdam, 2005
NOS Sport

De vrouwen zijn terug op de Big Air

"Het is moeilijk duizenden mensen de berg op te krijgen, dus halen we de wintersport de stad in." Dat is de filosofie achter Big Air, misschien wel het spectaculairste nummer van alle snowboardonderdelen. Organisator Martijn Oostdijk heeft in Istanbul een schans van 42 meter hoog met 350 ton sneeuw neergezet, midden op de universiteitscampus van de stad.

De Big Air werd in 2001 geïntroduceerd met wereldbekers voor mannen én vrouwen. De wedstrijd voor vrouwen verdween echter al snel weer van het programma bij gebrek aan deelneemsters. Daar komt vanaf dit weekeinde verandering in. "Het niveau is enorm toegenomen de afgelopen jaren, bij de Spelen in Sotsji hebben we geweldige stunts gezien van de vrouwen op de slopestyle, toen dat onderdeel voor het eerst op het olympische programma stond."

Kans op Nederlands succes

Voor Cheryl Maas is het het eerste optreden op een wereldbekerwedstrijd Big Air. "Het is terecht dat de vrouwen ook weer mee mogen doen, het niveau is zeker goed genoeg. We zijn er klaar voor." Het is voor Maas lang geleden dat ze van een Big Air-schans is afgesprongen. "Ik heb weleens meegedaan aan een wedstrijd, maar dat was ergens rond 2001, denk ik."

Naast Maas doen ook Charlotte van Gils en Jasper Ouwerkerk mee aan de wereldbekerwedstrijd.

2005: Big Air Rotterdam

Big Air zou een prachtig evenement zijn voor de sluiting of opening van de Olympische Spelen.

Martijn Oostdijk, organisator Big Air Istanbul

De afgelopen jaren zijn in verschillende steden al wereldbekerwedstrijden gehouden - alleen voor mannen - in onder meer Berlijn, Seoul, Turijn en ook Rotterdam. Nu is Istanbul aan de beurt, al zal er geen Turkse snowboarder bovenop de schans staan.

"Eigenlijk is het raar, want de wetten van marketing zeggen dat je een lokale deelnemer moet hebben die de finale kan halen", zegt Oostdijk, "maar Istanbul is een gigantische metropool. Het heeft meer inwoners dan Nederland. Het is een mooie gelegenheid om de wintersport te promoten in Turkije."

Op de Olympische Spelen?

Big Air is nog geen olympisch onderdeel, maar als het aan Maas en Oostdijk ligt, komt Big Air op het programma van de Spelen. "Er zullen vertegenwoordigers van het IOC komen kijken of het een olympisch onderdeel kan worden. Ik denk dat het heel goed als openings- of sluitingsonderdeel op een vol plein gehouden kan worden. Dat is een mooi publieksevenement voor de olympische familie", aldus Oostdijk.

Ook Maas is enthousiast. "Het is zeker een gaaf onderdeel, er wordt altijd een mooie show gehouden rond de wedstrijd. Een mooie aanvulling voor de Olympische Spelen."

2012: Big Air Antwerpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl