Koeien van het Limousin-ras in Limburg.
NOS Nieuws

Limburgs 'Natuurvlees' steeds populairder

Koeien uit natuurparken verdwenen tot voor kort in de gewone vleesmolen. Vleeshandelaren hadden er weinig speciale belangstelling voor. Zonde van dat mooie vlees, dachten Staatsbosbeheer en een aantal boeren.

Samen hebben ze nu een merk van dit vlees gemaakt: 'Natuurvlees', vooralsnog alleen te krijgen in supermarkten in Limburg.

Populair

Het experiment met het vlees van een speciaal gehouden kudde van het Limousin-ras duurt nu een kleine drie maanden en de resultaten zijn boven verwachting. "We hadden gehoopt om drie keer zoveel vlees te verkopen als de hoeveelheid biologisch rundvlees, maar we zitten nu al op vier keer die hoeveelheid", zegt een deelnemende slager van supermarktketen Em-Té.

Staatsbosbeheer doet mee aan dit project met de bruine koeien uit Frankrijk, omdat het goed is voor het welzijn van de dieren. Zo zijn de 130 koeien antibioticavrij. Volgens een woordvoerder maakt de organisatie geen winst. De extra inkomsten besteedt Staatsbosbeheer aan verbetering van het landschap.

Natuurvlees: van natuurpark naar slager

Slachthuizen en supers hadden aanvankelijk geen enkele interesse in 'Natuurvlees', maar hun houding verandert, zegt Staatsbosbeheer. "Ze zullen wel moeten: consumenten vinden het steeds belangrijker om te weten waar dat stukje vlees vandaan komt."

'Natuurvlees' zal een merk blijven dat kleinschalig is. "Het blijft een specialiteit, een delicatesse."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl