Een rapport in opdracht van VN-chef Ban Ki-moon bracht de schade in kaart.
NOS Nieuws

'Israël moet 850 miljoen betalen voor vervuiling kust'

De Verenigde Naties hebben een resolutie aangenomen waarin staat dat Israël 850 miljoen dollar moet betalen aan Libanon voor het veroorzaken van olievervuiling. Israëlische gevechtsvliegtuigen raakten in juli 2006 olieopslagtanks in de strijd met Hezbollah. Dat leidde tot grootschalige vervuiling van de Libanese kust.

170 leden stemden voor, zes tegen. De landen die tegen stemden zijn de Verenigde Staten, Canada, Australië, Micronesië en de Marshall-eilanden. De resolutie is niet bindend.

De VN-vertegenwoordiger van Israël zegt dat de resolutie getuigt van vooringenomenheid tegen Israël. Volgens de Israëliërs is direct na het raken van de opslagtanks samengewerkt met internationale organisaties om de rotzooi op te ruimen. Zo'n 15.000 ton olie stroomde in de Middellandse Zee.

In opdracht van VN-chef Ban Ki-moon is de schade van de olievervuiling onderzocht. Die bedroeg 865,4 miljoen dollar. in de resolutie wordt Israël opgeroepen om Libanon zo snel mogelijk op een fatsoenlijk manier te compenseren. De VN-vertegenwoordiger van Libanon sprak na het aannemen van de resolutie van "een grote doorbraak". "De resolutie dient geen enkel ander doel dan het institutionaliseren van een anti-Israël-agenda bij de VN", zegt de Israëlische VN-vertegenwoordiger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl