Kim herdenkt de dood van zijn vader, drie jaar geleden
NOS Nieuws

Poetin nodigt Kim Jong-un uit

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een uitnodiging van de Russische president Poetin aanvaard. Hij gaat volgend jaar naar Moskou voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het is volgend jaar zeventig jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Rusland wordt dat op 9 mei gevierd.

Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun heeft Rusland Kim nodig omdat Poetin een gaspijpleiding naar Zuid-Korea wil aanleggen.

Mensenrechten

De landen hebben historische banden. Het communistische Noord-Korea was tijdens de Koude Oorlog een bondgenoot van de eveneens communistische voorganger van Rusland, de Sovjetunie.

Pyongyang kan de vriendschap van Rusland goed gebruiken, onder andere in de VN. Een VN-comité wil Noord-Korea voor het Internationaal Strafhof brengen wegens het plegen van misdaden tegen de menselijkheid.

Bijzonder moment

Het nieuws komt op een bijzonder moment. De FBI heeft net bekendgemaakt dat Noord-Korea de computerdiefstal bij Sony Pictures heeft gepleegd en ook verantwoordelijk is voor dreigementen tegen Amerikaanse bioscopen die een comedy over Kim Jong-un willen vertonen.

De betrekkingen tussen de VS en Rusland zijn op een dieptepunt beland door de conflicten om de Krim en Oost-Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl