Obama wil Noord-Korea straffen voor Sony-hack
De VS zal met een antwoord komen nu volgens de FBI vaststaat dat Noord-Korea achter de computerinbraak bij Sony Pictures zat. Dat zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
Hoe Amerika zal terugslaan en waar, wilde hij niet zeggen. "We zullen een proportioneel antwoord geven, op een tijdstip, plaats en manier die we zelf kiezen."
De VS is ervan overtuigd dat Noord-Korea wilde voorkomen dat de film The Interview in roulatie zou gaan. Dezelfde hackers die de inbraak bij Sony pleegden, prezen het bedrijf vandaag, met het besluit The Interview uit roulatie te halen.
Verkeerd besluit
Obama veroordeelt het besluit van Sony Pictures, ook al heeft hij er begrip voor. "Het bedrijf heeft ernstige schade geleden, medewerkers zijn bedreigd en ik begrijp hun zorgen."
Toch vindt hij het besluit om de film terug te trekken verkeerd. "Wij willen geen maatschappij waarin een buitenlandse dictator ons censuur oplegt." In dit geval ging het om een satirische film, straks gaat het om een documentaire of nieuwsverslag, zei hij.
Ook waarschuwde Obama voor de situatie dat producenten zelfcensuur gaan toepassen om te voorkomen dat ze bepaalde personen op de ziel trappen. "Dat is niet wie we zijn. Dat is niet waar Amerika over gaat."
Koenders
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt de berichten over de inbraak bij Sony en het uit roulatie nemen van The Interview zorgelijk. "Dat zou een serieuze inbreuk zijn op het internationaal recht. Daarnaast is het ernstig als gezwicht wordt voor intimidatie."
Nederland organiseert het komend jaar een internationale conferentie over cybercrime. Eén van de agendapunten is cybercrime die door staten wordt gepleegd.