Michael Phelps staat bij de rechtbank in Baltimore de pers te woord
NOS Sport

Justitie spaart zwemmer Phelps

De Amerikaanse justitie heeft Michael Phelps vrijdag gedeeltelijk de hand boven het hoofd gehouden. De vermaarde zwemmer stond terecht voor het rijden onder invloed, een misstap die hij al eens eerder beging.

Toch viel zijn straf relatief laag uit. De achttienvoudig olympisch kampioen werd veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van anderhalf jaar, zo meldden Amerikaanse media.

Alcoholcontrole

Phelps werd op 30 september aangehouden toen hij rond half twee 's nachts met 135 kilometer per uur, 60 kilometer harder dan toegestaan, door een tunnel in zijn woonplaats Baltimore reed.

Bij de daaropvolgende alcoholcontrole bleek Phelps bijna twee keer zoveel te hebben gedronken als wettelijk is toegestaan. Daarvoor had hij een jaar cel en een boete van duizend dollar kunnen krijgen.

Afkickprogramma

Een gevangenisstraf zou zijn carrière danig hebben geschaad. Phelps kondigde kort na zijn arrestatie al aan om op eigen initiatief een afkickprogramma van zes weken te gaan volgen. Dat heeft de gelauwerde zwemmer inmiddels afgerond. Justitie greep die verzachtende omstandigheden aan om hem een voorwaardelijke straf op de leggen en hem niet de cel in te sturen.



De Amerikaanse zwemfederatie schorste Phelps eerder dit jaar wel hard. USA Swimming bestrafte hem begin oktober voor een half jaar en hij mag eveneens niet meedoen aan de WK, volgend jaar augustus in het Russische Kazan. Phelps accepteerde die sanctie berouwvol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl