Oud-burgemeester Alemanno is een van de verdachten
NOS Nieuws

Romeinse politie stuit op grootste corruptiezaak ooit

In Rome hebben politie en justitie nieuwe invallen gedaan bij maffiaverdachten. Zeker twaalf mensen zijn gearresteerd. Een van de arrestanten is zakenman Cristiano Guarnera. De politie nam 100 miljoen euro aan bezittingen van de zakenman in beslag.

"Dit is het grootste geval van corruptie dat ooit aan het licht is gekomen", zegt correspondent Rop Zoutberg. Door ambtenaren en agenten om te kopen kreeg de maffia de mogelijkheid om allerlei gemeentecontracten in de wacht te slepen. Het ging onder meer om het onderhoud, de schoonmaak maar ook de bouw van gemeentelijke instellingen.

Beelden van inval in Roma

De inval van vandaag is een vervolg op invallen en arrestaties die anderhalve week geleden in Rome zijn begonnen. Tientallen ambtenaren zijn al opgepakt. Onder de verdachten is ook de Romeinse oud-burgemeester Gianni Alemanno.

"Telkens als de onderzoekers aan een touwtje trekken, komen er weer nieuwe verdachten in beeld. De stad heeft zelfs overwogen om het hele gemeentebestuur te ontslaan", zegt Rop Zoutberg.

De gearresteerde bestuurders horen volgens justitie bij een crimineel netwerk dat zich schuldig maakt aan afpersing, bedreiging, corruptie en witwaspraktijken. Dat gebeurde allemaal via publieke fondsen van de gemeente Rome. Politie en justitie hebben eerder al beslag gelegd op 200 miljoen euro. Dat geld was verdeeld over rekeningen van de verdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl