Waarschijnlijk komen Noorse gevangenen naar Nederland
NOS Nieuws

Mogelijk 242 Noren in Nederlandse gevangenis

Als er Noorse gevangenen naar Nederlandse cellen komen, zullen dat er 242 zijn. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt berichten daarover in de Noorse media. Het plan van staatssecretaris Teeven om Noren naar Nederland te halen, was al langer bekend. Gisteren hebben beide landen nadere afspraken gemaakt.

In Noorwegen is een cellentekort, net als in België, dat ook gedetineerden in Nederlandse cellen heeft. Teeven heeft juist cellen over.

Het is de bedoeling dat de Noren in Veenhuizen komen. Volgens Veiligheid en Justitie is met de Noren afgesproken dat zij de kosten van onderdak en voeding dragen. Het ministerie wil niks zeggen over het bedrag dat daarmee gemoeid is.

Verdrag

De onderhandelingen tussen Noorwegen en Nederland zijn zo goed als afgerond, maar dan moet er nog een verdrag over worden gesloten. Dat moet worden goedgekeurd door de parlementen van beide landen. De Noorse minister van Justitie zei gisteren te hopen dat de eerste Noorse gedetineerden volgend jaar zomer naar Nederland komen, maar volgens Justitie is nog niet te zeggen wanneer alles rond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl