FIFA-president Sepp Blatter
NOS Voetbal

Blatter wil de waarheid in 'passende vorm'

De FIFA maakt het onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 in een "passende vorm" openbaar, maar gaat niets doen aan de uitslag van de verkiezingen. Dat meldt voorzitter Sepp Blatter in een statement. Wat die passende vorm is, is niet bekend.

"Het rapport gaat over het verleden. Ik focus me op de toekomst. We gaan de stemming niet herzien. Daar is juridisch gezien helemaal geen reden toe", stelt Blatter. Het WK van 2018 blijft dus in Qatar en het WK van 2022 in Rusland.

Verder verklaart Blatter dat hij blij is dat het rapport in zijn geheel openbaar gemaakt zal worden. Dat wilde de FIFA in eerste instantie niet. "Ik begrijp alle kritiek, maar ons doel is altijd geweest om de waarheid boven tafel te krijgen. Daarom hebben we ook de ethische commissie in het leven geroepen."

De publicatie van de samenvatting is uitgegroeid tot een belemmering voor de wederopbouw van het publieke vertrouwen in de FIFA.

Sepp Blatter

De FIFA publiceerde delen van het rapport, maar volgens Michael Garcia - de auteur van het rapport - was zijn informatie onjuist samengevat. In de samenvatting was van omkoping en corruptie bij Rusland en Qatar geen sprake. Opvallend genoeg kregen Engeland en Australië de zwarte piet toegespeeld.

Beroepsgeheim

Blatter: "De publicatie van de samenvatting is uitgegroeid tot een belemmering voor de wederopbouw van het publieke vertrouwen in de FIFA. Dat komt voor een deel omdat we weloverwogen een proces volgen. We moeten de regels van onze organisatie respecteren en niet het beroepsgeheim schenden."

Het volledige rapport van honderden pagina's wordt pas openbaar gemaakt als alle huidige onderzoeken naar zaken en personen zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl