De roze pillen zijn schildvormig met aan beide zijden het logo van Superman
NOS Nieuws

Trimbos waarschuwt voor levensgevaarlijke xtc

Het Trimbos Instituut waarschuwt voor levensgevaarlijke xtc-pillen. De roze pillen zijn schildvormig met aan beide zijden het logo van Superman. Ze bevatten een zeer hoge dosering van de stof PMMA.

Het instituut slaat alarm omdat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een pil was ingeleverd die de gevaarlijke stof bevatte. Het DIMS houdt de Nederlandse drugsmarkt in de gaten en waarschuwt bij vervuilde pillen.

Dodelijk

In xtc-pillen zit normaal gesproken de werkzame stof MDMA. Het gevaar van pillen met PMMA is dat het effect van deze stof veel later optreedt. Daardoor denken gebruikers meer van de drug te moeten innemen. Instellingen voor verslavingszorg zijn op de hoogte gebracht.

Uren na het innemen van de pil kunnen gebruikers last krijgen van een verhoogde hartslag en een extreem hoge lichaamstemperatuur. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland mensen overleden na gebruik van drugs met PMMA.

Er is al vaker gewaarschuwd voor PMMA, onder meer via drugsfora.

Mensen die in het bezit zijn van de gevaarlijke pillen worden opgeroepen ze in te leveren bij het DIMS. Op www.drugs-test.nl staan adressen waar pillen, eventueel anoniem, ingeleverd en getest kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl