Volgens de WHO zijn 1 miljoen Syriërs gewond geraakt
NOS Nieuws

WHO: een miljoen Syriërs gewond

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, in maart 2011, zijn een miljoen mensen gewond geraakt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld. Het dodental staat volgens schattingen van de Verenigde Naties op meer dan 200.000. In Syrië wonen 18 miljoen mensen.

De vertegenwoordiger van de WHO in Syrië, Elizabeth Hoff, zegt dat veel mensen in Syrië geamputeerde ledematen hebben. "Dat is het grootste probleem", aldus Hoff. Aantallen noemde ze niet.

De WHO zegt dat de situatie wordt verergerd door de implosie van het zorgsysteem. Ongeveer de helft van alle ziekenhuizen in Syrië is dicht en daardoor krijgen lang niet alle gewonden een goede behandeling. Dat kan leiden tot blijvende gevolgen.

Vaccinaties

Ook gewone ziektes komen vaker voor. Voor de oorlog was volgens de WHO 90 procent van de Syriërs gevaccineerd tegen veelvoorkomende virussen, nu is dat nog maar 52 procent. Ook de slechte kwaliteit van het drinkwater leidt tot meer ziektegevallen.

Hoff zegt dat het regime van president Assad transporten met onder meer spuiten en verbanden vaak tegenhoudt. "De overheid keurt sporadisch iets goed", klaagt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl