Politie bij het kantoor van de Partido Popular
NOS Nieuws

De crisis in Spanje bijt nog steeds

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Met witte politielinten is de wijk rond het partijkantoor van de Partido Popular, de Spaanse volkspartij, afgezet. Er surveilleren tientallen politieagenten, zodat niemand de wijk in of uit kan. Politiebusjes blokkeren het zicht zodat je van hieruit niets kunt zien van de geramde pui van het partijkantoor van de Partido Popular.

Het zou een verwarde man zijn geweest die zijn auto vanmorgen vroeg in de pui boorde. De auto kwam tot stilstand in de entree van het kantoor. Niemand raakte gewond en de chauffeur werd meteen opgepakt. In de auto lagen twee gasflessen en enkele zakken met brandbaar materiaal. De man zou in een telefoontje hebben gewaarschuwd dat hij een bom wilde plaatsen in het partijkantoor. Hij zou 37 jaar zijn, werkloos en naar eigen zeggen "alles zijn kwijtgeraakt".

Een groepje mensen probeert een politieman ervan te overtuigen dat ze toch echt aan het werk moeten. Het zijn collega’s van elkaar en ook zij mogen er niet door. Ze maken grapjes over de vakantie die nu eerder begint. Want kantoor houden op straat is lastig, zegt een vrouw. “Zonder baas kun je werken, maar zonder computer kun je weinig tegenwoordig.” En dan wordt ze serieuzer. "Het is zeer tragisch wat er is gebeurd. Dat iemand zo radeloos is en even niet meer weet wat hij doet, dat moet ons allemaal aan het denken zetten.” Ze schiet vol.

  • NOS / Jessica van Spengen
    Politieafzetting in Madrid
  • NOS / Jessica van Spengen
    Afgezette straat vlakbij het kantoor van de Partido Popular

Eenmansactie

Het was een eenmansactie, zo stelt de politie al snel. Maar voor de zekerheid wordt het protocol in werking gesteld dat ook gebruikt wordt bij een terroristische aanslag. De metro wordt afgezet en de wijk rond het kantoor wordt hermetisch afgesloten. Want het materiaal dat is gevonden zou ook door terroristen worden gebruikt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei vorige week in een toespraak dat Spanje op de weg terug is. Dat dit de kerstdagen zullen worden van de ‘wederopbouw’. Hij kreeg meteen kritiek. Velen zeggen het nog altijd heel moeilijk te hebben door de zware crisis waar Spanje al zo lang mee kampt. De premier nam een paar dagen later iets van zijn woorden terug.

Honger

Een mevrouw staat met haar mobiele telefoon in de hand aan de rand van het lint. “Deze man staat voor de situatie van zovelen”, zegt ze. Ze werkt in een van de zijstraten, maar wordt niet doorgelaten. Ze is niet verbaasd dat er nu zoiets is gebeurd en had het al veel eerder verwacht, gezien de situatie waarin het land zich bevindt.

Ze wil geweld niet goedpraten, maar kan zich de daad van deze man wel voorstellen. “Er zijn kinderen in dit land die honger lijden, ook al ontkent de regeringspartij dat. Als je geen geld meer hebt om je familie en je kinderen te eten te geven, dan begrijp ik dat je tot zo’n daad komt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl