In augustus werd er gewoon gezeild tijdens de testregatta in de vervuilde wateren van Rio de Janeiro
NOS Sport

Rio 2016: geen vrees voor superbacterie

Volgens de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hoeft Dorian van Rijsselberghe zich in 2016 geen enkele zorgen te maken over de kwaliteit van het zeilwater. Hij kan gewoon het water op. "Er is geen reden tot paniek."

Eerder deze week werd bekend dat wetenschappers een 'superbacterie' hebben aangetroffen in de rivier Rio Carioca. Die rivier mondt uit in de Guanabara-baai, waar in 2016 de olympische zeilers strijden om een medaille. Dat leidde tot verontruste reacties in de zeilwereld. Ook bij Van Rijsselberghe.

Maar volgens de organisatie is de kans dat de bacterie opduikt in het olympische zeilwater minimaal. De Brazilianen stellen dat de bacterie niet goed zou gedijen in zout water, niet agressief zou zijn en dat het alleen gevaar oplevert voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Testwedstrijden gaan door

Normaal gesproken is die bacterie voornamelijk te vinden in ziekenhuisafval. Mensen kunnen er infecties aan het maag-darmkanaal, longinfecties of urineweginfecties door krijgen. Volgens de organisatie in Rio zijn er geen gevallen bekend van besmetting met de gevreesde bacterie buiten de omgeving van een ziekenhuis.

De organisatie ziet dan ook geen reden om wijzigingen aan te brengen in het programma van (test-)wedstrijden in aanloop naar de Spelen. Een speciale werkgroep houdt de waterkwaliteit in de baai al langer in de gaten om zo de veiligheid van de atleten te garanderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl