NOS Nieuws

Beatrix is een rolmodel voor vitale ouderen

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis

Het Oranje Jaaroverzicht 2014 van de NOS – vanavond te zien op NPO1 en via NOS.nl – toont een koning die in het eerste volledige kalenderjaar van zijn koningschap energie en ambitie uitstraalt. In het licht daarvan verbleekt de kritiek aan zijn adres op het vele extra geld, besteed aan zijn paleizen, dienstauto en speedboot.

De koning in actie in 2014

Het koningschap van Willem-Alexander wordt behalve door de koning ook gedragen door koningin Máxima en prinses Beatrix. Van dit Oranje supertrio valt de niet aflatende energie en werklust op van de ex-koningin die volgende maand 77 jaar wordt. Beatrix, die onlangs nog Nederland vertegenwoordigde bij de begrafenis van koningin Fabiola van België, is na haar aftreden een rolmodel voor vitale ouderen geworden.

Net als koningin Máxima is prinses Beatrix namelijk voortdurend op pad en neemt zij de koning veel ‘representatief werk’ uit handen. Ze wordt daarvoor overigens ruim gefaciliteerd. Als ex-koningin krijgt Beatrix naast haar AOW een jaarlijkse, belastingvrije, uitkering uit de schatkist van bijna anderhalf miljoen euro.

Bovendien heeft het rijk haar - in lijn met artikel 4 van de ‘Wet financieel statuut Koninklijk Huis’ - een woon- en werkverblijf in Den Haag ter beschikking gesteld. Dat is het met paleis Noordeinde verbonden en onlangs piekfijn gerestaureerde pand Noordeinde 66. Beatrix blijft behalve vanuit haar begin dit jaar officieel betrokken privékasteeltje Drakensteyn, waarnaar zij begin dit jaar officieel verhuisde, dus ook vanuit Den Haag opereren.

Strenge bewaking

Het is voorstelbaar dat zij zich op Drakensteyn in Lage Vuursche, waar zij voordat ze koningin werd met haar man Claus en haar opgroeiende zonen Willem-Alexander, Constantijn en Friso gelukkige jaren beleefde, nu minder op haar gemak voelt. Het in de bossen verscholen kasteeltje ziet er vanwege de strenge bewaking en hoge hekken uit als een opslagplaats voor kernwapens.

Kasteel Drakensteyn wordt afgeschermd door een hoog hek

Evenmin opwekkend voor de ex-vorstin zal het zijn dat het graf van haar zoon Friso op het Nederlands Hervormde kerkhof van Lage Vuursche een toeristische trekpleister is geworden. Vitale ouderen - vaak recreatief op pad met elektrische fietsen - blijken hun bezoek aan een van de pannenkoekhuizen van Lage Vuursche graag te combineren met een excursie naar het graf van de vorig jaar overleden Friso. Het leidde afgelopen zomer zelfs tot verkeersoverlast in het dorp.

De werklust van Beatrix voorkomt in ieder geval eventuele druk op Willem-Alexanders broer Constantijn om een rol als 'reservekoning' te gaan vervullen. Prinses Margriet vervulde die rol toen haar zus Beatrix op de troon zat.

NOS Oranje Jaaroverzicht, 20.30 - 21.11 uur, NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl