NOS Nieuws

'NAM wil versteviging ringweg niet betalen'

De provincie Groningen wil dat de NAM extra kosten voor de zuidelijke ringweg van de stad Groningen op zich neemt. De bouw valt duurder uit doordat er rekening moet worden gehouden met mogelijke aardbevingen. Maar volgens gedeputeerde Moorlag (Ruimtelijke Ordening) weigert de Nederlandse Aardolie Maatschappij de meerkosten te betalen.

De extra kosten zijn het gevolg van een bouwadvies voor het aardbevingsgebied. De NAM schrijft in een brief aan de provincie dat het om een voorlopig advies gaat, dat niet bindend is. Pas in 2017 worden wettelijke normen vastgesteld voor nieuwbouw in aardbevingsgebied.

Aanbesteding

De provincie had een verzoek ingediend bij de NAM om versteviging van de ringweg gefinancierd te krijgen. De precieze kosten zijn nog onduidelijk. Volgens Moorlag gaat het om 30 tot 60 miljoen euro extra. De provincie wil weten of de NAM die kosten gaat vergoeden, voordat zij een aanbesteding doet.

In de provincie Groningen moeten allerlei bouwwerken zwaarder worden uitgevoerd door het risico op bevingen, ook woningen. Volgens Moorlag vangen huizenbouwers ook bot bij de NAM als het gaat om meerkosten van zwaardere constructies.

Onveilig

Moorlag vindt dat de adviesregeling voor bouwconstructies serieus moet worden genomen. "Het kan niet zo zijn dat als er over twee jaar een definitieve regeling is, dat we dan iets hebben gebouwd dat niet sterk genoeg is. Wij kunnen geen bouwwerken gaan bouwen die later onveilig blijken te zijn.''

Als de NAM weigert de meerkosten te betalen, komen bouwprojecten twee jaar lang stil te liggen, waarschuwt Moorlag. Hij wil dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de adviesregeling. Volgens de gedeputeerde heeft minister Kamp aangegeven naar de kwestie te kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl