EU-president Donald Tusk tijdens de persconferentie na afloop van de top
NOS Nieuws

EU-leiders 'razendsnel' akkoord over fonds

Op de laatste Europese top van dit jaar zijn de regeringsleiders het eens geworden over een stimuleringsfonds van 315 miljard euro. Het fonds moet de Europese economie weer op gang helpen en banen creëren.

De top in Brussel, de eerste onder leiding van de nieuwe EU-president Tusk, was sneller afgerond dan gepland. Er waren twee dagen voor uitgetrokken, maar al na ruim zeven uur vergaderen op de eerste dag waren de regeringsleiders klaar.

De Europese Unie wil projecten financieren die aan het 'European Fund for Strategic Investments' bijdragen. Hoe dat er concreet gaat uitzien, moet de Europese Commissie de komende tijd uitwerken. Medio volgend jaar moet het fonds de eerste projecten gaan financieren.

Bedrijven

Het overgrote deel van het geld moet komen van bedrijven die geld willen inleggen, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Volgens critici is het nog maar de vraag of bedrijven daarvoor warmlopen.

De Duitse bondskanselier Merkel zou graag zien dat vooral innovatieve bedrijven aanspraak maken op het fonds. Als voorbeelden noemde ze organisaties die zich bezighouden met de digitale economie en elektrische auto's.

Rusland

Hoogstwaarschijnlijk hebben de regeringsleiders in Brussel ook met elkaar gesproken over de sancties die de EU heeft ingesteld tegen Rusland. Daar is niets over bekendgemaakt, zoals in aanloop naar de top al werd verwacht.

Wel stelde EU-president Tusk na afloop dat er meer nodig is dan "reactief en defensief optreden". Hij riep op tot het vormen van een strategie die "hard en verantwoord" omgaat met Rusland en president Poetin.

De discussie over de Russische kwestie gaat verder in maart, wanneer de leiders weer bijeenkomen.

Hoofdlijnen

De nieuwe EU-president Tusk had voorafgaand aan de top beloofd dat er niet oeverloos zou worden vergaderd. Hij vindt dat er op dit soort conferenties alleen op hoofdlijnen met elkaar moet worden gesproken. Met het halveren van de duur van de top bracht de Pool zijn voornemen meteen in de praktijk.

EU-leiders 'razendsnel' akkoord over fonds

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl