Groningers met schade van kastje naar de muur
De commissie die moet beoordelen of schade aan huizen in Groningen is ontstaan door bodemdaling na gaswinning, is niet onafhankelijk. Dat zegt emeritus hoogleraar privaatrecht Jan van Dunné van de Erasmus Universiteit in het Nederlands Juristenblad.
Er moet volgens hem net als in Engeland een onafhankelijke autoriteit komen die toeziet op de gaswinning en die de veiligheid van burgers waarborgt.
Nauwe banden
Groningers die schade hebben aan hun huis na een aardbeving, kunnen die vergoed krijgen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij. En wie schade heeft door bodemdaling, ook een bekend verschijnsel in Groningen, kan terecht bij de Technische Commissie Bodem Beweging. Die geschillencommissie onderzoekt de oorzaak van de schade.
Volgens Van Dunné zitten in die commissie voornamelijk mensen die nauwe banden hebben met de NAM. Er zat eerder een onafhankelijke jurist bij, maar die nam een paar jaar geleden afscheid. Na haar vertrek is geen enkele klacht meer in behandeling genomen over schade door bodemdaling als gevolg van gaswinning.
Waterschap
Sinds het vertrek van de jurist staat de commissie volgens Van Dunné op het standpunt dat de bodem wel snel daalt, maar dat gaat zo geleidelijk dat er geen schade ontstaat. Daardoor kunnen bewoners nergens terecht als zij menen schade te hebben. Het waterschap ontvangt overigens wel compensatiegelden voor de snellere bodemdaling om bijvoorbeeld de dijken op peil te houden.
Veel mensen klagen over het traag afwikkelen van schademeldingen. Ze vinden dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.