Elana Meyers Taylor (l) en Kaillie Humphries (r) bij de medaille-uitreiking in Sotsji
NOS Sport

Primeur in Calgary: vrouwen in viermansbob

Bij de wereldbekerwedstrijden bobsleeën in Calgary wordt komend weekeinde geschiedenis geschreven. Voor het eerst zullen er twee vrouwen deelnemen aan een WB-wedstrijd in de viermansbob. De primeur is voor de Canadese Kaillie Humphries en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor.

De internationale bobsleefederatie besloot in september dat de viermansbob voortaan 'genderneutraal' zou zijn, wat betekent dat er ook vrouwen in de bob mogen plaatsnemen. Het besluit kwam tot stand na een lange lobby van Humphries, tweevoudig olympisch kampioen in de 'tweevrouwsbob', en Meyers Taylor, winnares van zilver tijdens de Olympische Spelen van Sotsji.

De twee vrouwen kwalificeerden zich begin deze maand voor de wereldbeker en maken dit weekeinde hun debuut op het hoogste podium. "Ik ben er vrij zeker van dat er nog steeds mensen zijn die dit liever niet zouden zien gebeuren", zei Meyers Taylor. "Maar het gaat toch echt gebeuren."

Veerkrachtig en taai

Opvallend is dat de twee vrouwen de piloten zijn. De remmer en de rest van de bemanning zijn mannen. Het wedstrijdschema in Calgary is nog niet helemaal op de noviteit berekend: doordat Humphries en Meyers Taylor ook in de tweemansbob in actie komen, hebben ze maar een uur rust tussen beide races.

"Het wordt een uitdaging met twee races zo kort achter elkaar. Maar misschien toont dat juist wel aan hoe veerkrachtig en taai vrouwelijke bobsleeërs zijn", aldus Meyers Taylor.

Als beide piloten het dit seizoen goed doen, zou dat de weg vrij kunnen maken voor deelname van vrouwen in een viermansbob tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018.

Humphries en Myers winnen goud en zilver in Sotsji

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl