Een geldautomaat van de ING bank
NOS Nieuws

Banken mogen geldautomaten op platteland verdelen

Banken mogen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderling bepalen in welk dorp ze geldautomaten gaan bijplaatsen. Op die manier zorgen ze ervoor dat plattelandsbewoners binnen een straal van 5 kilometer contant geld kunnen halen.

De ACM staat een proef toe waarin banken afspreken waar een geldautomaat van welke bank komt. De proef wordt gehouden in gebieden in Zeeuws-Vlaanderen waar binnen 5 kilometer geen geldautomaat staat.

Er zijn in Nederland 25 van zulke gebieden, behalve in Zeeuws-Vlaanderen vooral in het oosten en noorden van het land. Banken halen steeds vaker geldautomaten uit dorpen weg, omdat ze te weinig worden gebruikt.

Concurrentie

De ACM keurt de afspraken tussen de banken goed omdat daardoor mensen op het platteland binnen 5 kilometer een plek hebben om geld te halen, zonder dat de concurrentie tussen banken gevaar loopt.

Er is wel één beperking: banken mogen de geldautomaten niet weghalen uit iets grotere dorpen, omdat de consument daarvan de dupe zou zijn.

Niet overal

Betaalvereniging Nederland gaat de proef coördineren en tempert de verwachtingen dat nu elk dorp een geldautomaat krijgt. "We bekijken per geval wat de beste oplossing is. Dat kan ook iets anders zijn dan een geldautomaat, bijvoorbeeld een loket."

De banken wijzen erop dat een geldautomaat 15.000 tot 20.000 euro per jaar kost en dat vanwege die kosten niet elk dorp een geldautomaat kan hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl